Majoritatea analistilor estimeaza ca inflatia anuala s-a accentuat usor in iunie pana la 8,6-8,7%, ca urmare a unor noi scumpiri la alimente si combustibili, compensate doar in mica masura de ieftinirea unor servicii, ajutata de evolutia cursului de schimb al leului.

lunile aprilie si mai, inflatia anuala s-a temperat usor, dupa un varf de 8,63% atins in martie. In mai, rata anuala a inflatiei a fost de 8,46%.

"In iunie vom vedea, probabil, o usoara decelerare a inflatiei la nivel lunar, pana la 0,3%, dar o accelerare in termeni anuali, pana la 8,64%. Principalele contributii le vor avea, probabil, cresterile de preturi alimentare, dar si la combustibili, din cauza scumpirii petrolului", a declarat Georgiana Constantinescu, analist Credit Europe Bank, potrivit NewsIn.

Pe de alta parte, ea considera ca aceste scumpiri vor fi partial contracarate de usoare ieftiniri ale serviciilor, in special de telecomunicatii, datorita evolutiei favorabile a cursului de schimb.
Leul s-a apreciat usor, pe medie, in iunie, pana la 3,6557 lei/euro, comparativ cu un curs mediu de 3,6594 lei/euro in luna precedenta.

Economistii de la ING Bank Romania mizeaza, de asemenea, pe o accelerare a inflatiei anuale, pana la 8,7%, si iau in calcul, pentru aceasta estimare, o crestere anualizata de aproximativ 12% in iunie pentru preturile alimentare.

Preturile alimentelor in iulie sunt un semnal pentru evolutia acestora in lunile urmatoare

"Probabil ca inflatia anuala s-a accentuat usor in iunie, pana la 8,5-8,7%, insa varful va fi atins in iulie, situandu-se la 9,4 - 9,5%. Luna iulie este foarte importanta ca semnal, pentru preturile produselor agroalimentare, deoarece am putea observa ieftiniri care sa contracareze partial scumpirile aplicate la gaze si electricitate", a declarat, Lucian Anghel, economist sef al Bancii Comerciale Romane (BCR).
Si economistul sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, se asteapta la o evolutie favorabila a preturilor la alimente in urmatoarele luni.

"Credem ca preturile volatile - de exemplu, pentru legume sau fructe - vor fi, in lunile urmatoare, substantial sub nivelul din 2007. Cresterile altor preturi alimentare - cum ar fi al painii - vor fi, de asemenea, limitate si nu excludem ieftiniri pentru unele alimente. Astfel, ratele lunare ale inflatiei ar trebui sa fie foarte reduse - apropiate de 0% - in august si septembrie", a spus Dumitru.
El estimeaza inflatia in iunie la 0,3% fata de luna precedenta, respectiv la 8,6% fata de a saptea luna din 2007, si anticipeaza accentuarea inflatiei anuale pana la 9,6%.

"Principalii factori inflationisti, in perioada urmatoare, vor fi preturile administrate si cele ale alimentelor, deoarece aceste doua categorii au ponderi importante in cosul de consum. Preturile administrate reprezinta 21,4% din indicele preturilor de consum, in timp ce preturile alimentelor au o pondere de 37,5% din total. Din acest motiv, inflatia in Romania este puternic influentata de socurile de pe partea de oferta", a explicat Dumitru.

Potrivit lui Lucian Anghel, scumpirile gazelor, electricitatii si cresterea accizelor luate separat aduc un plus de un punct procentual pentru inflatia din iunie, raportat la luna precedenta.

"In plus, o scumpire a gigacaloriei ar aduce noi presiuni asupra inflatiei, intrucat acestea sunt plati efectuate esalonat, pentru a preveni un soc pentru populatie printr-o scumpire brusca in iarna", a mai explicat Anghel.

Economistul sef al Alpha Bank Romania, Ella Kallai, estimeaza inflatia anuala in iunie la 8,74% si anticipeaza, de asemenea, un varf de 9,5% in iulie.

"Aceasta cocoasa era deja luata in calcul de toata lumea. Important este ce se intampla incepand cu luna septembrie", a spus ea.

Pe de alta parte, directorul Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea, considera ca inflatia anuala s-ar putea tempera usor in iunie, la 8,3%, ceea ce ar preveni si aparitia unei inflatii de doua cifre in iulie.

Majorarea salariului minim de la 1 iulie ar atrage alte presiuni nesanatoase de cresteri salariale

Analistii de la ING Bank Romania avertizeaza ca o alta amenintare pentru evolutia inflatiei o constituie presiunile de crestere a salariilor din partea sindicatelor, in conditiile in care astfel de majorari nu sunt corelate cu productivitatea muncii.

"Desi majorarea salariului minim de la 500 la 540 de lei nu ar avea un impact semnificativ asupra consumului sau inflatiei, este intelept sa se evite astfel de cresteri in prezent, deoarece ar trimite un semnal nepotrivit pietei muncii, care a suferit deja contractii. Cu toate acestea, avand in vedere ca 2008 este un an electoral, credem ca guvernului ii va fi greu sa reziste presiunilor sindicale", comenteaza economistii de la ING Bank, intr-un raport saptamanal.

In mai, preturile de consum au crescut cu 0,49% fata de luna anterioara, astfel ca inflatia anuala s-a temperat usor, la 8,46%, un ritm de crestere a preturilor mai slab fata de cel inregistrat in perioada aprilie 2007-aprilie 2008, cand inflatia a atins 8,62%.

Institutul National de Statistica (INS) va publica joi, 10 iulie, datele referitoare la inflatia pentru luna trecuta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri