Romania ľ Principala destinatie pentru exporturile Republicii Moldova

Romania a fost principala destinatie a exporturilor din Republica Moldova in primele sase luni din 2008, depasind Rusia, dupa ce livrarile de bunuri moldovenesti au crescut cu 64,1% fata de acelasi interval din anul trecut, potrivit datelor prezentate de Statistica statului vecin.

Astfel, in perioada ianuarie-iunie 2008, Republica Moldova a exportat in Romania bunuri in valoare de 154,8 milioane dolari, cu peste 64% mai mult decat in perioada echivalenta in 2007 si care reprezinta peste o cincime (21%) din exporturile totale ale tarii vecine.

In primul semestru, Romania a devansat Rusia, care a fost mult timp cea mai mare piata de desfacere pentru exporturile moldovenesti. In acelasi timp, Republica Moldova a importat din Romania, in primele sase luni ale acestui an, produse in valoare de aproape 299 milioane dolari (13,1% din importurile totale), valoare in crestere cu 64,2% fata de perioada ianuarie - iunie 2007.

Evolutia dezechilibrata a schimburilor a accentuat deficitul comercial al Republicii Moldova pe relatia cu Romania, pana la 144 milioane dolari. Alte destinatii importante pentru exporturile Republicii Moldova, in prima jumatate din 2008, au fost Rusia si Italia, cu 150,6 milioane dolari, respectiv 128,1 milioane dolari.

Cele mai multe importuri ale Republicii Moldova au provenit din Ucraina (389,6 milioane dolari) si Rusia (306,2 milioane dolari), Romania fiind, pentru vecinul de la est, al treilea furnizor de bunuri, cu 298,8 milioane dolari.

In primele sase luni din acest an, Moldova a exportat bunuri in valoare de 738,2 milioane dolari si a importat de 2,33 miliarde dolari, deficitul comercial adancindu-se cu 57% fata de prima jumatate a anului trecut, la aproape 1,6 miliarde dolari.

Gradul de acoperire a importurilor cu exporturi moldovenesti a fost, in primele sase luni din 2008, de sub o treime (31,6%), in scadere fata de primele sase luni din 2007, cand se situase la 37,2%.

Deficitul comercial al Republicii Moldova s-a adancit in permamenta in ultimii ani, cu efect si asupra dezechilibrului balantei de plati, tara inregistrand deficite in schimburile cu aproape toti partenerii importanti, cu exceptia Kazahstanului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Economie »Setari Cookie-uri