Increderea in economia zonei euro a scazut, in septembrie, pana in apropierea minimului ultimilor sapte ani, din cauza temerilor privind intrarea in recesiune, conform datelor publicate luni de Comisia Europeana (CE), citate de NewsIn.
Sondajul nu reflecta agravarea crizei din sectorul financiar si turbulentele pietei provocate de falimentul bancii americane de investitii Lehman Brothers, acesta fiind derulat in primele doua saptamani ale acestei luni.

Sondajul lunar efectuat de Comisia Europeana pentru cele 15 state membre al zonei euro, indica o scadere a increderii in economia zonei euro, la 87,7 puncte, fata de 88,5 puncte inregistrate in august, dar peste asteptarile specialistilor, care estimau un nivel de 87,5 puncte.

Este cea mai scazuta valoare a indicatorului de incredere raportaa din noimebrie 2001, cand valoarea indicelui s-a situat la 86,6 puncte, informeaza NewsIn.

"Cifrele sunt scazute, conform anticiparilor, si marcheaza o scadere generala a increderii, cu exceptia increderii consumatorilor, care se situeaza la un nivel stabil datorita ieftinirii petrolului", a spus economistul sef pentru Europa al subsidiarei londoneze a Bank of America, Holger Schmieding.

Sporirea riscului de recesiune economica, agravata de cresterea turbulentelor de pe piata, ar putea duce la o reducere a ratei dobanzii de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE), estimeaza economistii. BCE doreste sa tempereze previziunile inflationiste pentru a evita o spirala a cresterii preturilor si a salariilor, provocata de pretul ridicat al petrolului si al alimentelor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri