Stagnarea cresterii economice in zona euro ar tempera si avansul economiei romanesti pana la 5 - 6% incepand de anul viitor, impactul mai redus fata de alte state din regiune fiind justificat de cererea interna puternica in Romania, arata un raport de cercetare al grupului Erste.
Analistii Erste Group spun ca o scadere cu un procent a cresterii in zona euro ar taia jumatate de punct procentual din avansul economic al Europei Centrale si de Est in general. Cu toate acestea, exista diferente semnificative intre tarile din regiune, luate individual.

Impactul din Polonia si Romania va fi foarte redus datorita cererii interne solide din aceste tari. Daca presupunem ca zona euro prezinta o dezvoltare uniforma, s-ar ajunge la cresterea produsului intern brut al Poloniei cu aproximativ 4-4,5%, in timp ce Romania ar ajunge la un nivel de 5-6%", mai arata raportul de cercetare al grupului austriac.

Economiile deschise precum Ungaria si Cehia "s-ar confrunta cu siguranta cu o situatie mai grava", considera economistii de la Erste.

Pentru Romania, prognozele Erste indica un nivel al cresterii economice de 8,3% in acest an si o temperare a avansului PIB pana la 6% in 2009.

Potrivit datelor Biroului European de Statistica (Eurostat), dupa cresterea economica cu 0,7% in primul trimestru, PIB-ul zonei euro a scazut cu 0,2% in trimestrul al doilea.

Banca Centrala Europeana estimeaza ca media de crestere anuala a produsului intern brut pentru 2008 va fi cuprinsa intre 1,1% si 1,7%, iar in 2009, intre 0,6% si 1,8%.

„In privinta institutiilor financiare din Europa Centrala si de Est, repetam ca acestea prezinta o expunere foarte scazuta, sau chiar zero la activele toxice, iar nevoia de amortizari s-a limitat la anumite companii austriece, la o scara inca redusa. Bazele se mentin solide, asa cum o confirma si cifrele trimestriale, iar marjele solide ar putea fi sustinute de un oarecare efect de volum, odata cu scaderea ratelor dobanzilor", spune directorul de cercetare pentru pietele de capital central si est-europene in cadrul Erste Group, Henning Esskuchen.

El considera ca "dezvoltarea la nivel corporativ va continua in regiune, iar bancile de retail in special ar trebui sa fie bine consolidate, pentru a finanta aceasta situatie".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri