Ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Alexander Churilin, a declarat joi la Medias, ca nu s-a pus problema unei ramificatii a gazoductului South Stream si ca cineva din administratia ucraineana are ganduri sa monopolizeze tranzitul de gaze catre tarile europene.
Intrebat daca s-a discutat de vreo ramificatie a gazoductului South Stream, ambasadorul a spus ca este pentru prima data cand aude asa ceva, ca ar trebui sa ceara permisiunea Ucrainei pentru acest gazoduct.

"Mi se pare ca cineva din administratia ucraineana are ganduri sa monopolizeze tranzitul de gaze catre tarile europene. Dar noi vrem sa luam intii in considerare interesele noastre economice ale partenerilor nostri. O ramificatie de la gazoductul South Stream nu a fost abordata", a declarat acesta, in cadrul unei intalniri cu conducerea Romgaz, in judetul Sibiu, potrivit traducerii oficiale.

Referitor la negocierile dintre Federatia Rusa si Uniunea Europeana pe problema gazelor in conditiile de dependenta de gazul rusesc a unor state europene, Ambasadorul Alexander Churilina precizat ca nu ii place deloc termenul de dependenta a tarilor europene de Rusia.

"Dar noi livram gaze, noi suntem interesati de obtinerea banilor. Daca oprim livrarea, tarile occidentale nu ne mai dau bani. Asta este interdependenta. Exista si un alt aspect: eu de foarte multi ani ma ocup de problemele internationale si aceasta isterie de dependenta de gaz rusesc nu e prima. In 1964, am vrut sa facem conducta din Rusia spre tarile occidentale, tarile occidentale au inceput sa fie nervoase. Am fost nevoiti sa construim doua uzine mari si am rezolvat aceasta problema si am inceput sa livram acest gaz Europei.

In anii 84-85, din nou a aparut o isterie (...) Chiar dupa 20 de ani, din nou e cantecul vechi, acum se vorbeste ca vrem sa omoram Europa prin gaze. Noi ne-am saturat de acest lucru. Pot sa va spun urmatorul lucru: chiar in mijlocul Razboiului Rece, in momentul in care americanii au deplasat in Europa Occidentala rachetele lor, noi nu am diminuat nici macar cu un metru cub livrarile de gaz", a explicat oficialul rus, conform cu traducerea oficiala.

Totodata, Alexander Churilin a subliniat ca aceste confruntari pe baza gazelor sunt artificiale.

South Stream este unul dintre proiectele importante ale Gazprom in strainatate, fiind varianta sudica a Nord Stream, care va fi construit pe sub Marea Baltica, pentru a lega direct Rusia si Germania. Cele doua conducte trebuie sa permita Rusiei sa evite tari de tranzit precum Ucraina si Belarus, cu care a avut frecvent conflicte in ultimii ani.

Gazoductul South Stream, care va transporta gaze naturale din Rusia spre sudul Europei, va fi construit de Gazprom si de compania italiana Eni, in proportie egala, iar costurile proiectului se ridica la 14 miliarde dolari. Primele livrari de combustibil facute consumatorilor sud-europeni sunt prevazute pentru 2013.

Nabucco este proiectul concurent al South Stream. Costul acestuia se ridica la 7,9 miliarde euro, aproape dublu fata de primele estimari. Iar modificare reflecta in principal scumpirea accentuata a materiilor prime si a serviciilor, potrivit consortiului care il construieste.

Conducta, ce va fi finantata in proportie de o treime de proprietari si de doua treimi de banci, este menita sa diversifice sursele de combustibil si sa reduca dependenta de gazele rusesti incepand cu 2013. Consortiul este format din companiile OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si Transgaz (Romania).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri