"Din cauza faptului ca multe state din UE vor intra intr-o faza de criza si recesiune, iar Romania are 70% din exporturile sale dirijate catre statele membre ale UE, este posibil sa constatam o oarecare incetinire a volumului de exporturi si, implicit, a activitatii economice", a declarat Tariceanu.

El a adaugat ca atitudinea mai prudenta a bancilor, care solicita garantii suplimentare, ar putea incetini si volumul investitiilor romanesti si straine.

Declaratiile au fost facute la Palatul Victoria, in cadrul unei conferinte de presa in care premierul a prezentat discutiile pe care le-a avut, in dupa-amiaza aceleiasi zile, cu ambsadorii statelor UE acreditati la Bucuresti.

Tariceanu le-a spus ambasadorilor UE ca previziunile Guvernului si ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru anul 2009 indica, totusi, un ritm de crestere economica de aproximativ 6%, nivel peste media Uniunii Europene.

Citeste si:

Seful Executivului i-a asigurat totodata pe diplomati ca autoritatile romane au in vedere adoptarea unui pachet de masuri similar cu cel al altor state membre, pentru a preveni o eventuala criza a sistemului bancar.

Economia zonei euro a scazut cu 0,2% in al doilea trimestru, pentru prima data de la lansarea monedei unice europene acum zece ani.

Declinul a fost determinat de comprimarea celor mai mari economii din Europa - Germania si Franta - si de scaderea economiei italiene.

Principalele piete de export pentru firmele romanesti au fost, in prima jumatate a acestui an, Italia si Germania.