Proiectul bugetului asigurarilor sociale pe anul viitor nu prevede majorarea salariilor in sectorul bugetar cu 50%, care ar avea ca rezultat cresterea salariului mediu brut la 2.500 lei si a pensiei medii la 1.200 lei, in 2009, a declarat ministrul Muncii, Mariana Campeanu.

Salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului de stat si a bugetului asigurarilor sociale este de 1.865 lei, mai mare cu aproape 17% fata de salariul mediu brut avut in vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2008, potrivit NewsIn.

Pe 2 octombrie, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, declara, in fata valului de solicitari de cresteri salariale, ca majorarea salariilor functionarilor publici ar atrage inflamarea deficitului bugetar pana la 7% din PIB in 2009, ceea ce ar inseamna incalcarea, de catre Romania, a prevederilor Tratatului de la Maastricht si chiar punerea in discutie a statului de membru al Uniunii Europene.

Un nivel de 7% al deficitului bugetar este de peste doua ori mai mare decat plafonul de 3% din PIB impus de UE, ca o conditie pentru aderarea la zona euro.

"Majorarea salariilor bugetarilor ar duce la o crestere a fondului de salarii cu 6 miliarde euro, iar acesta decizie ar insemna fie eliminarea investitiilor programate din bugetul de stat, fie un deficit de 7% (din PIB) in 2009", declara Vosganian.

La inceputul saptamanii trecute guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in fata Parlamentului ca bugetul Romaniei trebuie sa aiba in perioada urmatoare deficite extrem de mici, pentru care este nevoie de o regandire a veniturilor si cheltuielilor, iar politica monetara trebuie sa ramana prudenta si adecvata.

Curtea Constitututionala a decis, miercurea trecuta, ca nu se incalca legea fundamentala prin modificarile privind legea Curtii de Conturi, marirea salariilor cu 50% pentru profesori si cresterea punctului de pensie pentru categoriile grele de munca.

Cele doua legi se afla pe masa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si