O crestere a numarului somerilor cu 30.000, ce reprezinta 0,5% din forta de munca, nu ar reprezenta o problema pentru somaj la nivel national, dar acesta ar putea creste peste estimarile actuale, a spus guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"La nivel indiuvidual, aceasta cifra reprezinta, intradevar, o problema pentru fiecare persoana care ramane fara loc de munca. Cu toate acestea, o crestere cu 30.000 de someri reprezinta maximum 0,5% din forta de munca. Aceasta majorare, coroborata cu 3-4%, nivelul actual al somajului, arata ca deocamdata cu greu se poate vorbi de o problema", a spus Isarescu (foto), referindu-se la unele relatari din presa din ultima perioada.

Cu toate acestea, guvernatorul BNR a atentionat ca numarul somerilor ar putea creste cu mai mult de 30.000 de persoane.

"Exemplul pe care l-am dat nu diminueaza pericolul ratei somajului. S-ar putea ca cifra sa fie mai mare", a adaugat guvernatorul bancii centrale, in cadrul GALEI ZF.

Referitor la nivelul produsului intern brut (PIB), Isarescu a precizat ca nivelul estimat pentru anul acesta de 140 miliarde euro reprezinta un PIB pe locuitor de 6.500 euro, mult mai mare decat cel de acum noua ani, cand Romania era sa intre in incapacitate de plata.

"In 1999, PIB-ul total a fost de 33 miliarde euro, iar pe locuitor - de 1.500 euro. Bugetul actual al Romaniei este mai mare decat intregul produs intern brut din ultimii zece ani", a explicat Isarescu.

Miercuri seara, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, declarase ca Romania ar putea inregistra anul viitor o crestere economica cuprinsa intre 4-4,5%.

Intrebarea cruciala in momentul de fata este ce se va ajusta mai intai in Romania, consumul sau investitiile, in conditiile in care contextul extern nu lasa prea mult timp pentru ezitari, a declarat Mugur Isarescu.

"Sper ca intelepciunea sa prevaleze in fata nerabdarii, iar riscul unui derapaj sever sa nu se materializeze", a spus Isarescu.

El a explicat ca ajustarea ritmului de crestere a economiei romanesti va veni "chiar daca nu vrem" si va trebui sa se produca dupa un numar de ani de crestere semnificativa a consumului, in conditiile in care aspiratiile s-au decuplat de posibilitati.

"E bine sa ne gandim sa ajustam cererea interna mai devreme, nu mai tarziu, cat timp avem inca o crestere economica semnificativa. Intrebarea este ce se va ajusta mai intai: consumul sau investitiile", a mentionat guvernatorul BNR.

"Ajustarea cererii nu poate intarzia. Avem de ales: fie ajustare lina, facuta cu eforturi din interior, fie indusa de piata de capital din exterior, caz in care nu va fi nici lina, nici de proportii rezonabile", a adaugat el.

Isarescu a precizat ca momentul actual este critic, in conditiile crizei financiare internationale, care se suprapune dezechilibrului extern al Romaniei, si a vorbit despre amputarea standardelor de viata, tocmai din incurajarea consumului in detrimentul investitiilor si dintr-un ritm al cresterilor salariale peste cel al productivitatii.

"Daca ne pastram optiunea de a cumpara masini fara resurse si infrastructura, vom ajunge la un blocaj al traficului, iar consumul suplimentar va fi doar de monoxid de carbon din tevile de esapament", a spus Isarescu.

Guvernatorul a aratat ca, atat timp cat Romania are un deficit de cont curent mare, in conditiile crizei financiare internationale, cresterile salariale vehiculate in acest moment nu pot fi finantate.

"Dupa doi ani de cresteri salariale de 20-25%, pentru 2009 erau vizate cresteri de 50-60% si stim ca, nici in acordurile cu sindicatele, avansul nu coboara sub 30%. In contextul international defavorabil si al dezechilibrului extern, nu mai are cine sa finanteze asa ceva", a spus Isarescu, care a adaugat ca astfel de cresteri salariale, pe langa faptul ca se risipesc prin inflatie, afecteaza si potentialul de crestere a investitiilor in Romania.


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
In ce domenii este Bulgaria mai buna decat Romania?