Companiile din Romania au disponibilizat in luna octombrie 4.212 persoane, de aproape 2,5 ori mai mult decat estimasera anterior, potrivit datelor publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Pentru luna octombrie a anului 2008, angajatorii preconizau ca vor disponibiliza 1.718 persoane. Totusi, desi disponibilizarile efective de personal au fost de peste 4.200 de persoane, agentiile judetene de ocupare a fortei de munca au raportat ca doar un sfert (1.075) dintre cei ramasi fara un loc de munca a fost inregistrat ca someri.

In prima parte a lunii noiembrie, ANOFM publicase date care aratau ca, la nivel national, rata somajului inregistrat la sfarsitul lunii octombrie 2008 a fost de 4%, cu 0,1% mai mare decat cea din luna septembrie a acestui an, iar numarul total de someri a urcat la 364.183 de persoane, potrivit NewsIn.

Cei mai multi someri sunt in sud-vestul tarii, iar cei mai putin in Bucuresti


Regiunile romanesti unde au fost inregistrate cele mai ridicate rate ale somajului au fost cea de Sud-Vest (6,2%), cea de Nord-Est (4,9%) si cea de Sud (4,8%), in care, potrivit datelor statistice predomina activitatile rurale.

Harta Crizei Economice

Agentiile judetene au constatat disparitati si in interiorul regiunilor, unde judete predominant agricole coexista cu cele mai dezvoltate. De exemplu, in regiunea Sud, au fost diferente mari intre judete, in ceea ce priveste rata somajului inregistrat. Astfel, nivelul maxim a fost atins in judetul Teleorman (7,6%) si cel minim in judetul Prahova (3,5%).

La polul opus se situeaza regiunile Bucuresti-Ilfov si Nord-Vest, cu rate ale somajului inregistrat de 1,6%, respectiv 2%, in care exista o dependenta mai scazuta fata de sectorul primar si unde nivelul investitiilor straine este mai ridicat.

Din punct de vedere al structurii somerilor pe grupe de varsta, ca si in lunile trecute, reprezentative sunt ponderile pentru grupele de varsta 30-39 ani (unde rata somajului ajunge la 24,7%) si 40-49 ani (cu o rata a somajului de 24,8%).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri