Ministerul pentru IMM,Comert, Turism si Profesii Liberale nu analizase, pana pe 15 noiembrie, decat 355 de dosare din cele 615 inaintate in vara pentru proiecte de crestere a competitivitatii IMM-urilor din fonduri europene si nu a finantat niciunul, a declarat presedintele ANEIR, citat de NewsIn.
"Din dosarele depuse de agentii economici, pentru proiecte de crestere a competitivitatii, responsabilii de la Directia pentru Gestionarea Fondurilor Comunitare pentru IMM-uri, din cadrul ministerului, abia daca au citit jumatate si niciun proiect nu a primit inca finantare", a mai spus presedintele Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR), Mihai Ionescu.

El a aratat ca, din 615 proiecte depuse, doar 355 de dosare fusesera citite pana pe 15 noiembrie 2008 si niciunul nu primise, la acea data, fonduri.

"Dosarele au fost depuse in vara, in iunie-iulie, iar investitiile disponibile sunt intre 920.000 lei si 5,5 milioane lei, ajutoare financiare nerambursabile pentru investitii", a mai precizat Mihai Ionescu.

El spune ca firmele mici si mijlocii se vor confrunta cu foarte multe dificultati, in conditiile in care si accesul lor la sursele de finantare este limitat, iar bancile dau din ce in ce mai greu credite. De asemenea, este probabil ca multe firme sa-si opreasca activitatea incepand cu 1 ianuarie 2008.

Ca urmare, ANEIR poarta, in prezent, un dialog cu EximBank, pentru facilitarea accesului exportatorilor la finantare de la Banca de Export-Import a Romaniei.

"Am avut intalniri tehnice cu EximBank, prin care incercam sa determinam banca sa finanteze exportatorii. Banca are un capital de 200 milioane euro, deci prin regula multiplicarii de opt ori, poate acorda credite de pana la 1,6 miliarde euro. Am discutat si cu presedintele Basescu recent, nu consider ca EximBank mai trebuie capitalizata, insa trebuie sa-si foloseasca resursele existente", a declarat presedintele ANEIR.

El a adaugat ca a propus guvernului un pachet de masuri pentru sustinerea exportatorilor, pentru care nu a primit raspuns pana in prezent.

"Am adresat scrisori in care ceream, printre altele, restituirea in regim de urgenta a TVA, finantarea expansiunii exporturilor pe tari din afara UE, precum si trecerea in rezerva statului a stocului de 3 milioane tone de cereale de la agricultori, care sa fie apoi vandut procesat, in tara sau in strainatate", a completat Ionescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri