Comisia Europeana asteapta un "dialog constructiv" cu noul ministru al agriculturii Ilie Sarbu si orice noi informatii cu privire la fondurile SAPARD, a declarat, citat de NewsIn purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.

"Urmarim cu interes orice noi informatii pe care autoritatile romane ni le pot furniza", a declarat Gray referitor la declaratiile de miercuri ale noului ministru al agriculturii Ilie Sarbu, care spunea ca Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) nu a respectat recomandarile CE si nu poate justifica unele intarzieri.

"Ne bucuram sa avem un dialog constructiv cu noul ministru al agriculturii. Obiectivul nostru comun este sa asiguram ca asistenta financiara este acordata romanilor, in special celor din sectorul agricol, atata vreme cat acest lucru se desfasoara in conformitate cu regulile si controalele financiare", a mai adaugat purtatorul de cuvant.

Comisia Europeana a sistat in luna iunie plata fondurilor SAPARD pentru Romania in urma deficientelor constatate in sistemul de autorizare a platilor, solicitand un audit independent si un plan de masuri pentru remedierea situatiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, miercuri, 24 decembrie, ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a convocat in regim de urgenta conducerea APIA, pentru a stabili masurile ce se impun in vederea eficientizarii activitatii acestei institutii. Discutiile au avut in vedere constatarile din rapoartele de audit ale Comisiei Europene, precum si cele rezultate din monitorizarile Autoritatii competente pentru Acreditarea Agentiilor de Plati.

"Din analiza efectuata de ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale a rezultat ca recomandarile nu au fost respectate in totalitate, conducerea APIA neputand sa justifice intarzierile. Au fost identificate o serie de deficiente ale sistemului de implementare a platilor directe, la sistemul informatic si in ceea ce priveste utilizarea resurselor umane", se arata in comunicatul ministerului.

Conducerea APIA urmeza sa prezinte duminica, 28 decembrie, ora 11, un program detaliat de iesire din criza cu termene si responsabilitati precise.

La inceputul lunii decembrie, CE a prelungit cu inca un an termenul limita acordat Romaniei si Bulgariei pentru utilizarea fondurilor SAPARD, dar nu a reluat plata acestora, solicitand informatii suplimentare dupa ce Bucurestiul a trimis rezultatele auditului independent.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Un gandac, problema in calea finantarii autostrazii Sibiu-Pitesti