Alarma: Veniturile la bugetul de stat - Scadere anuala de 25% in decembrie

Incasarile la bugetul de stat au fost de 4,2 miliarde lei in primele 17 zile lucratoare din decembrie, cu 25,42% mai mici decat in perioada similara din 2007, ceea ce a diminuat cu 0,25% veniturile bugetului general consolidat, arata datele publicate de Ministerul de Finante.

Veniturile bugetului general consolidat au insumat aproape 9,71 miliarde lei in primele 17 zile lucratoare ale lunii decembrie, fata de 9,73 miliarde lei in perioada similara din 2007.

Veniturile bugetelor locale au scazut cu aproape 93 milioane lei in intervalul 1-24 decembrie 2008 fata de perioada similara din 2007, pana la 388 milioane lei.

Bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, al asigurarilor sociale de stat si asigurarilor pentru somaj a fost singurul care a inregistrat cresteri ale veniturilor in primele 17 zile lucratoare din decembrie, incasarile urcand cu 42,31% comparativ cu intervalul similar din ultima luna a anului trecut, pana la aproape 5,1 miliarde lei.

"Incasarile din luna decembrie ar putea fi mai mici cu aproape 4 miliarde lei, iar veniturile la sfarsitul anului 2008 vor fi mai mici cu circa 16 miliarde lei fata de cat era prevazut pentru acest an. In aceste conditii deficitul bugetar ar putea ajunge la 4 - 4,1% din PIB", declarau saptamana trecuta surse din Ministerul Economiei si Finantelor, iar Eugen Radulescu, director in cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), estima ca deficitul bugetar se va apropia de 5% din produsul intern brut (PIB).

Pe fondul incasarilor mai slabe la buget, Ministerul Finantelor a atras sume mari de la banci in ultimele doua luni, la dobanzi din ce in ce mai mari, de pana la 14,25% pe an, cat percepe BNR de la bancile care contracteaza facilitatea de credit (lombard).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri