Firmele cu mai putin de 250 angajati si afaceri sub 50 mil. euro pot lua bani de la BEI

Firmele cu mai putin de 250 de angajati, o cifra de afaceri sub 50 milioane euro si un sold al bilantului contabil mai mic de 43 milioane euro pot accesa facilitatea pentru IMM-uri a Bancii Europene de Investitii (BEI), conditiile de finantare fiind negociate individual.

Facilitatea BEI pentru IMM-uri consta intr-o linie de credit acordata catre o institutie financiara sau bancara care sa subimprumute capitalul obtinut de la Banca Europeana de Investitii catre IMM-uri, in vederea finantarii de proiecte aferente acestui sector, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP).

"Plafonul de finantare pentru imprumutul BEI nu trebuie sa depaseasca 50% din cota pe termen mediu si lung de imprumuturi pentru IMM a intermediarului financiar, iar intermediarul trebuie sa acorde imprumuturi IMM-ului in valoare de cel putin dublul valorii imprumutului BEI. Conditiile de finantare sunt negociate individual cu fiecare institutie financiara, nefiind stabilit un pret standard", se arata in comunicatul MFP.

De obicei, BEI nu percepe un comision de aranjament sau angajament, insa in cazul in care nu exista trageri intr-un interval de trei luni de la semnarea documentatiei legale se percepe un comision de 0,3% pe an la suma netrasa. BEI limiteaza expunerea negarantata a finantarii acordate la 5% din totalul pasivelor.
Rata finala a dobanzii percepute de BEI pentru aceasta facilitate se stabileste in functie de solvabilitatea debitorului, maturitatea facilitatii, garantiile oferite, precum si expunerea la riscuri a debitorului, mai arata datele Finantelor.

Perioada indicativa de timp dintre momentul depunerii solicitarii de accesare a facilitatii si accesarea efectiva a acesteia este de regula de 4 luni. Alte informatiile privind documentele necesare pentru accesarea facilitatii BEI pentru IMM-uri pot fi obtinute pe pagina oficiala de internet a BEI, respectiv www.eib.org.

Romania a semnat in luna noiembrie a anului trecut un acord de imprumut de 1 miliard euro cu Banca Europeana de Investitii (BEI), pentru cofinantarea unor programe de investitii care vor primi fonduri nerambursabile pentru infrastructura si mediu, dar si pentru finantarea altor investitii.
BEI are in prezent un capital de 165 miliarde euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri