SMP: Guvernul poate cauza pierderea unor finantari europene de 36 mil. euro

Sindicatul Managerilor Publici (SMP) semnaleaza ca proiectul de Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri financiare in domeniul cheltuielilor de personal in sectorul bugetar, care urmareste eliminarea sporului specific de manager public (55%), anuleaza conditiile de sustenabilitate si conditionalitatile stabilite in patru fise PHARE ale caror bugete totalizeaza 35,97 milioane de euro.
Sporul specific de manager public are caracter permanent si este stipulat in angajamentul prin care fiecare manager public s-a obligat sa lucreze timp de 5 ani in administratia publica romaneasca si a fost gandit ca o masura de atragere a unor tineri competenti catre sectorul public. Programul de pregatire si dezvoltare a unui corp de manageri publici a inceput in 2003 la initiativa Uniunii Europene si cu sprijinul financiar al acesteia.

Managerii publici activeaza la toate nivelurile administratiei publice. Ei sunt responsabili de gestionarea unor proiecte europene de zeci de milioane de euro si de implementarea unor reforme esentiale pentru administratia din Romania.

Conform Raportului din 2008 al Comisiei Europene privind implementarea Strategiei Lisabona, capacitatea administrativa scazuta in privinta elaborarii politicilor publice, planificarii strategice (organizationale si bugetare) si a implementarii fondurilor europene este una dintre cauzele decisive ale lipsei de performanta a Romaniei, in calitate de Stat Membru al Uniunii Europene.

Irosirea finantarii europene acordata pentru imbunatatirea capacitatii administrative si pentru pregatirea managerilor publici va afecta si mai mult credibilitatea statului roman in fata partenerilor europeni in ceea ce priveste vointa politica de a reforma sistemul public din Romania.

“Prin acest Program al Tinerilor Profesionisti (YPS) au fost pregatiti timp de doi ani, inclusiv prin cursuri in universitati de prestigiu din Uniunea Europeana, peste 200 de manageri publici pentru a caror formare doar s-au cheltuit 11 milioane de euro. Alte 3,5 milioane de euro sunt alocate in prezent pentru pregatirea unui nou ciclu de manageri publici”, a declarat Cristian Lutan, presedinte SMP.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Setari Cookie-uri