Astfel, Comisia Europeana a lansat un apel de proiecte pentru domenii cheie din infrastructura energetica, precum interconectarea retelelor de energie, ferme eoliene offshore si depozite de captura a carbonului, care fac parte din programul european de redresare economica, pentru care ar putea aloca 3,98 miliarde euro.

Proiectele pot fi depuse pana pe 15 iulie 2009, iar CE anticipeaza ca primele acorduri de grant vor fi semnate inainte de finalul acestui an, conform NewsIn.

Printre proiectele eligibile localizate inclusiv in Romania, se numara proiectul Nabucco, pentru care contributia CE este estimata la 200 milioane euro, coridorul de gaz dintre Romania si Ungaria - pentru care CE ar putea aloca 30 milioane euro, infrastructura si echipamente care permit inversarea fluxului de gaz, in cazul intreruperii pe termen scurt a aprovizionarii cu gaz - 80 milioane euro, si interconexiunea dintre Bulgaria si Romania, tot in domeniul gazelor - 10 milioane euro.

Proiectul gazoductului european Nabucco, de 3.300 km, va ocoli Rusia, pentru a reduce astfel dependenta Uniunii Europene de gazul rusesc. Ţarile implicate in acest proiect sunt Austria, Ungaria, Bulgaria, Germania, Romania, Italia si Grecia.

"Finantarea disponibila va avea rolul de a asigura si grabi investitiile din sectorul energetic. In plus, fondurile alocate proiectelor vor avea un impact direct asupra economiei UE si a incadrarii in munca. De asemenea, finantarea va imbunatati securitatea aprovizionarii in statele membre cele mai vulnerabile. Criza in domeniul gazelor de la inceputul acestui an a aratat vulnerabilitatea Europei in ce priveste aprovizionarea cu gaze", a declarat comisarul european pentru energie Andris Piebalgs.

Fondurile UE pentru energie in perioada 2009 si 2010 se cifreaza la 3,98 miliarde euro, din care 2,36 miliarde euro vor fi dirijate pentru proiecte in domeniul infrastructurii de gaz si electricitate, 565 milioane euro vor fi pentru proiecte de energie eoliana offshore, iar 1,05 miliarde euro pentru proiecte de captare si depozitare a carbonului.