Comisia Europeana ar putea finanta, in 2009 si 2010, cu 320 milioane euro proiecte privind constructia de conducte si aprovizionarea cu gaze naturale, care sunt localizate si in Romania, prin pachetul european de redresare economica.
Astfel, Comisia Europeana a lansat un apel de proiecte pentru domenii cheie din infrastructura energetica, precum interconectarea retelelor de energie, ferme eoliene offshore si depozite de captura a carbonului, care fac parte din programul european de redresare economica, pentru care ar putea aloca 3,98 miliarde euro.

Proiectele pot fi depuse pana pe 15 iulie 2009, iar CE anticipeaza ca primele acorduri de grant vor fi semnate inainte de finalul acestui an, conform NewsIn.

Printre proiectele eligibile localizate inclusiv in Romania, se numara proiectul Nabucco, pentru care contributia CE este estimata la 200 milioane euro, coridorul de gaz dintre Romania si Ungaria - pentru care CE ar putea aloca 30 milioane euro, infrastructura si echipamente care permit inversarea fluxului de gaz, in cazul intreruperii pe termen scurt a aprovizionarii cu gaz - 80 milioane euro, si interconexiunea dintre Bulgaria si Romania, tot in domeniul gazelor - 10 milioane euro.

Proiectul gazoductului european Nabucco, de 3.300 km, va ocoli Rusia, pentru a reduce astfel dependenta Uniunii Europene de gazul rusesc. Ţarile implicate in acest proiect sunt Austria, Ungaria, Bulgaria, Germania, Romania, Italia si Grecia.

"Finantarea disponibila va avea rolul de a asigura si grabi investitiile din sectorul energetic. In plus, fondurile alocate proiectelor vor avea un impact direct asupra economiei UE si a incadrarii in munca. De asemenea, finantarea va imbunatati securitatea aprovizionarii in statele membre cele mai vulnerabile. Criza in domeniul gazelor de la inceputul acestui an a aratat vulnerabilitatea Europei in ce priveste aprovizionarea cu gaze", a declarat comisarul european pentru energie Andris Piebalgs.

Fondurile UE pentru energie in perioada 2009 si 2010 se cifreaza la 3,98 miliarde euro, din care 2,36 miliarde euro vor fi dirijate pentru proiecte in domeniul infrastructurii de gaz si electricitate, 565 milioane euro vor fi pentru proiecte de energie eoliana offshore, iar 1,05 miliarde euro pentru proiecte de captare si depozitare a carbonului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri