Antreprenorii generali care au avut contracte cu statul sunt obligati sa plateasca datoriile pe care le au catre subcontractori dupa ce statul a achitat partial sau total contravaloarea serviciilor prestate de antreprenori, a decis Guvernul.

Noile reglementari stabilesc o ordine a efectuarii platilor. Astfel, operatorii economici vor utiliza sumele incasate in conturile deschise la Trezorerie in urmatoarea ordine: pentru achitarea salariilor, achitarea obligatiilor catre stat, plata facturilor catre subcontractori.

"Subfurnizorii sau subcontractorii isi pot deschide conturi la Trezorerie, iar in momentul in care se fac plati partiale sau totale catre un antreprenor, dupa plata salariilor pe care un antreprenor trebuie sa o faca si a obligatiilor catre stat, va trebui sa plateasca catre subfurnizori, proportional cu gradul de incasare, pentru toate facturile care au fost acceptate la plata de catre ordonator", a declarat Pogea la finalul sedintei a Executivului.

El a spus ca a luat aceasta masura pentru a fi evitate situatiile in care statul achita datoriile catre firmele cu care a incheiat contracte, insa banii nu ajung si la subcontractori.

Potrivit ministrului Finantelor, Guvernul a achitat peste 3 miliarde de lei in primele trei luni ale anului, reprezentand facturile restante la data de 31 decembrie 2008 catre firmele care au avut contracte cu statul, insa multi subcontractori nu au primit banii. "Vrem sa fie o masura care sa deblocheze sistemul financiar", a declarat el.

Premierul Emil Boc declara la inceputul lunii iunie ca i-a cerut ministrului Finantelor sa analizeze posibilitatea ca statul sa achite banii pentru lucrarile efectuate in urma unor licitatii


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Lista copiilor liderilor din PSD angajati in functii in stat