Comisia Europeana a autorizat schema de ajutor de stat pentru IMM-urile aflate in dificultate din portofoliul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) si al Ministerului Economiei (ME), potrivit comunicatului Consiliului Concurentei.
Potrivit comunicatului, bugetul total estimat al schemei ajutor de stat este de 180 milioane euro, care include suma de 30 de milioane de euro alocata schemei de salvare. Din aceasta suma, 90 de milioane euro sunt prevazute pentru anul 2009.

"Ajutorul de restructurare se poate acorda si companiilor care au beneficiat de ajutor de stat pentru salvare si care, dupa sase luni, nu pot face dovada rambursarii integrale a creditului, dar prezinta un plan de restructurare. Planurile de restructurare ale IMM-urilor, care beneficiaza de ajutor de stat in cadrul acestei scheme, trebuie aprobat, dupa caz, de AVAS sau ME. In cazul in care valoarea ajutorului depaseste 10 milioane de euro pentru un beneficiar (inclusiv ajutorul de salvare), este considerat ajutor individual si trebuie notificat la Comisia Europeana in vederea autorizarii. Numarul maxim estimat de beneficiari in cadrul schemei este de 50", mai spune comunicatul Consiliului Concurentei.

Conform sursei citate, ajutorul de stat se poate acorda sub forma de subventii, infuzii de capital de lucru sau capital social, participari la majorarea capitalului social prin transformarea unor creante ale AVAS si Ministerului Economiei in actiuni, esalonarea unor datorii catre AVAS, credite cu o rata a dobanzii cel putin comparabila cu rata de referinta adoptata de Comisia Europeana. In prezent, rata de referinta este de 13,76%.

Durata schemei este de doi ani (2009 - 2010 - n.r.) cu posibilitatea de prelungire, iar beneficiarii pot fi numai IMM-urile in dificultate aflate in portofoliul AVAS si ME.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri