Economia romaneasca, in continuare deficitara la capitolul incredere

Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a scazut, in august, cu 2,6 puncte fata de luna precedenta, in contrast cu tendinta inregistrata la nivelul intregii UE, pentru care indicatorul a crescut, in medie, cu 5,9 puncte, potrivit datelor publicate de Comisia Europeana.
Astfel, in august, indicele a scazut in Romania pentru a doua luna consecutiv, pana la 62,4 puncte, fiind mai mic decat pe ansamblul UE, unde indicele increderii in economie a ajuns in a opta luna a acestui an la 80,9 de puncte. Aceasta este a cincea luna la rand de revenire a increderii in economie la nivel comunitar, anunta NewsIn.

In Romania indicele increderii in servicii s-a diminuat cu 6 puncte, iar cel in consum a scazut cu 1 punct. Increderea in industrie si in constructii a stagnat, in timp ce in comert indicele a urcat cu 1 punct fata de luna anterioara.

La nivelul UE, indicele de incredere in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) a crescut, ca urmare a revenirii usoare a increderii in toate cele cinci sectoare luate in considerare (industrie, servicii, consum, constructii, comert cu amanuntul).

In zona euro, increderea a urcat cu 4,6 puncte, pana la 80,6 puncte, pentru a cincea luna la rand, ceea ce arata ca economia este in curs de redresare.

Cele mai mari cresteri ale increderii in economie s-au inregistrat in Marea Britanie (+9,7 puncte), Olanda (+7,6 puncte) si Germania (+5,1 puncte).

La nivelul UE, gradul de incredere in economie este cel mai ridicat in Suedia (92,6 puncte) si Danemarca (90,7 puncte), in timp ce gradul cel mai scazut de incredere in economie a fost inregistrat in Slovenia (54,4 puncte) si Cipru (56,1 puncte), potrivit raportului de conjunctura prezentat de
Directoratul general pentru afaceri economice si financiare din cadrul Comisiei Europene (CE).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Ludovic Orban: Garantarea creditelor pentru companiile mari a fost aprobată
Setari Cookie-uri