"Nici eu, nici Guvernul, nici Banca Nationala nu si-au propus sa scoata tara din criza. Actuala criza este o criza globala si Romania este dependenta de ce se intampla la nivel global. Tarile ori ies toate din criza, ori raman toate in criza", a declarat seful statului, citat de NewsIn.

Basescu a spus ca iesirea din criza depinde de iesirea din criza a tarilor care constituie principalele piete de export ale Romaniei: Franta, Germania, Marea Britanie si Spania. "Romania nu va trece la crestere economica pozitiva inainte inaintea acestor tari, marile piete de export ale Romaniei pentru ca de acolo ne-a intrat criza in caza", a apreciat presedintele.

Basescu: Romania va iesi din criza la sase luni dupa ce SUA sau Germania se relanseaza

El a precizat ca, in aceste conditii, principalele obiective ale Guvernului si ale BNR au fost mentinerea cursului de schimb dintre leu si euro la un nivel rezonabil de 4,2-4,3 astfel incat exportatorii sa fie incurajati sa faca export in continuare, precum si finantarea deficitului bugetar, ambele conditii justificand imprumutul de la FMI.

Basescu a spus ca politica executivului a incepout sa dea rezultate, referindu-se la o ajustare apreciabila a deficitului de cont curent care a fost redus de la 13,5% in 2008 la 5,5% in momentul de fata. Basescu a spus ca reducerea a fost posibila si datorita reducerii consumului populatiei.

"Specialistii estimeaza ca in trimestrul II al anului viitor vom relua cresterea economica pozitiva. Cresterea economica negativa se va reduce din trimestrul IV al acestui an", a mai spus Basescu, reiterand ca din trimestrul al doilea al anului 2010 va incepe cresterea economica pozitiva.