BNR - decisa sa nu miste un deget pentru a influenta cursul
Dupa mai bine de trei luni, perioada in care au acumulat pierderi uriase - peste un miliard de euro (potrivit AMEIR) -, cei mai multi dintre exportatori sunt amenintati cu falimentul. "Pragul de 36.000 de lei pentru un euro inseamna ca se pune cruce pe exportul romanesc", sustine Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor (ANEIR).

Unii dintre exportatori, putini la numar, au gasit o supapa, pe termen scurt, prin transferul produselor de pe piata externa pe cea interna, reusind sa castige de pe urma cresterii preturilor. Cum insa importurile sunt foarte ieftine, marfurile aduse din afara vor concura cu cele de pe piata interna. Alti exportatori, care au incercat sa renegocieze preturile externe, nu au avut sorti de izbanda, data fiind competitia internationala, fiind pusi in situatia de a renunta la contractele externe. Insa o mare parte dintre firmele exportatoare din domeniul confectiilor, mobilei, prelucrarii metalelor si chimiei si-au redus productia si au dat deja faliment. Exportatorii de mobilier sunt foarte afectati de aprecierea accentuata a monedei nationale. "In ultimele doua luni, am pierdut din diferenta de curs valutar peste 200.000 de euro. Am ajuns la limita profitabilitatii si ne paste falimentul. Piata interna nu poate absorbi productia de mobilier, iar investitii nu se pot face peste noapte in conditiile in care dobanzile la credite sunt foarte mari", ne spune Liviu Cosma, patronul firmei Exmob.

In aceeasi situatie critica este si societatea Mobil Tileagd din Bihor, care este la un pas sa-si inchida portile. "Intr-o singura zi, am pierdut din diferenta de curs 250 milioane de lei, in conditiile in care am platit statului taxe aferente salariilor, in aceeasi zi, de peste 600 milioane lei. Este o nenorocire. Nu am solutii sa ies din aceasta criza. Sunt hotarat sa dau in judecata statul roman si BNR pentru ca m-au pradat", afirma Nicolae Branzas, patronul firmei bihorene. Adusi la disperare, exportatorii cer Guvernului sa intervina si sa-i salveze de la faliment. "Nu vrem sa fim subventionati. Cerem sa se aloce de la buget suma de 4.500 miliarde lei pentru sustinerea si promovarea exporturilor si 1.000 miliarde lei pentru Eximbank", precizeaza reprezentantul ANEIR.

In schimb, reprezentantii BNR nu par impresionati de suferinta exportatorilor, mentinandu-se fermi pe pozitie. "De 2 ani de zile, frecvent, BNR le atrage atentia exportatorilor ca momentul subventionarii lor prin cursul de schimb va inceta si ca e cazul sa inceapa treptat sa treaca de la competitivitatea prin cursul valutar, bazata pe deprecierea continua a leului, la competitivitatea prin calitate. De aici incolo nu mai este posibil ca economia in ansamblu sa fie pusa la picioarele exportatorilor fara a ne asuma riscuri enorme. E o noua realitate economica si sper ca efectul va fi benefic restructurarii exporturilor sub egida performantei", a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri