"Am facut acele calcule pe modelul propus de Ministerul Muncii, in care cresc toate salariile din grila Contractului colectiv de munca si cele ale angajatilor cu studii superioare la 1,75 salarii minime, si a rezultat ca Fondul de salarii al companiilor din sectorul privat ar creste anul urmator cu 14,7%", a explicat Coraci (foto), citat de NewsIn.

"Este o crestere nesustenabila, in conditiile in care marja medie de profit din (sectorul) privat a fost in acest an cuprinsa intre 5 si 15%, ceea ce ar duce la cresterea pretului de cost final cu 7%", a adaugat el.

Chiar si la o crestere a salariului minim la 650 lei, de la 1 ianuarie 2010, preturile de cost final ale produselor s-ar majora cu 3%, potrivit presedintelui UGIR 1903, care a argumentat ca, in acest conditii, ar fi mai bine ca orice crestere a salariului minim sa fie amanata pentru luna iulie a anului urmator.

Cezar Coraci a mai spus ca o crestere a salariului minim la 705 lei ar duce la majorarea salariului mediu din sectorul privat la 2.170 lei, in timp ce o crestere mai moderata, la doar 650 lei, va mari salariul mediu la 2.044 lei.

Reprezentantii sindicatelor si patronatelor negociaza la aceasta ora la Ministerului Muncii in legatura cu nivelul salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2010. Sindicatele au cerut cresterea salariului minim la 705 lei, de la 600 lei in prezent, iar patronatele cer amanarea majorarii pentru partea a doua a anului urmator.

Cititi si articolul UGIR 1903: Cresterea salariului minim la 705 lei ar falimenta 70% din firmele din mediul privat