Arieratele statului au scazut cu 205 milioane lei in intervalul iunie-septembrie, la 1,338 miliarde lei, iar Finantele vor consulta expertii FMI pentru a stabili daca este necesara o derogare de la prevederile acordului, a declarat secretarul de stat in MFP Gheorghe Gherghina.
"In iunie, totalul a fost de 1,543 miliarde de lei, iar la sfarsitul lunii septembrie soldul a ajuns la 1,338 miliarde de lei. Practic, datoriile s-au redus fata de iunie", a spus Gherghina, care a precizat ca urmeaza sa se consulte cu expertii FMI pentru a stabili daca va fi necesara o derogare de la prevederile acordului cu institutia financiara internationala in aceasta privinta.

Potrivit memorandumul tehnic de intelegere dintre Romania si FMI, tinta stabilita pentru finele lunii septembrie prevede neacumularea de noi arierate fata de soldul inregistrat la sfarsitul anului trecut, de 1,06 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca tinta de la finele prinelor noua luni a fost depasita si, prin urmare, ar fi nevoie de o derogare, potrivit Mediafax.

Seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks a afirmat la inceputul lunii noiembrie, dupa a doua revizuire a acordului stand-by cu Romania, ca Romania a indeplinit toate tintele din acord pentru luna septembrie, mai putin cea privind arieratele unde, desi nu erau date disponibile, cel mai probabil aceasta nu a fost atinsa.

Potrivit datelor revizuite din memorandumul tehnic de intelegere, soldul arieratelor a urcat la finele lunii iunie cu 490 milioane de lei, motiv pentru care statul a cerut o derogare de la prevederile acordului, care preciza ca acestea nu trebuiau sa creasca.
Pentru finele acestui an, autoritatile au ca tinta reducerea soldului cu 150 de milioane de lei fata de valoarea de la inceputul anului. Gherghina a precizat ca pentru restul sumei care trebuie achitata in 2010, cel mai probabil, se va face o rescadentare.

O misiune a FMI a fost la inceputul lunii noiembrie in Romania pentru a doua revizuire a acordului, necesara pentru acordarea celei de-a treia transe din imprumut.

Franks a spus atunci ca transa a treia din imprumut, de 1,5 miliarde euro, va fi cel mai probabil amanata pentru anul viitor, avand in vedere ca sunt putine sanse ca bugetul pentru 2010 sa fie adoptat in acest an.

Romania are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finantare externa, de la Fond, Uniunea Europeana, BM si BERD, urmand sa ajunga la 19,95 miliarde euro.

La inceputul lunii mai, FMI a virat prima transa din imprumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar in luna septembrie a acordat si banii aferenti celei de-a doua transe din imprumutul stand-by (1,85 miliarde euro), din care jumatate au intrat la rezerva valutara a Bancii Nationale a Romaniei si jumatate in contul Trezoreiei statului aflat la BNR.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri