Economia Romaniei va inregistra o usoara crestere economica in 2010, de 0,5%, timp in care rata anuala a inflatiei se va reduce la 4,3%, iar deficitul de cont curent va ajunge la 5,6% din Produsul Intern Brut, estimeaza analistii bancii daneze Saxo.

"Daca ne uitam la deficitul bugetar si la faptul ca deficitul de cont curent ar putea urca observam ca situatia in Romania nu este una tocmai buna. Insa, pe de alta parte, daca guvernantii vor respecta conditiile din acordul cu Fondul Monetar International si vor realiza reformele asumate, atunci exista perspective foarte bune pentru economia romaneasca", a declarat Christian Tegllund Blaabjerg (foto), seful diviziei de analiza de piata din cadrul Saxo Bank.

Pe termen mai lung, Saxo Bank estimeaza o crestere a economiei romanesti de 5% in 2014, concomitent cu scaderea inflatiei pana la 3% si cresterea deficitului de cont curent la 6% din PIB.

"Exista conditiile ca economia Romaniei sa evolueze bine in urmatorii ani si este posibil sa fie primita in zona euro de la inceputul anului 2015 daca va ajunge sa indeplineasca criteriile Tratatului de la Maastricht si daca exista vointa politica. Banca Centrala Europeana o sa fie mai strica cu potentialii noi membrii, tinand cont ca unii dintre actualii membrii au, in prezent, probleme mari cu deficitul bugetar si datoria publica", a explicat Christian Tegllund Blaabjerg.

De asemenea, analistii Saxo Bank estimeaza un curs de 4,84 lei/euro in urmatoarele 12 luni in cazul in care apar probleme in implementarea acordului cu FMI.

Saxo Bank este specializata in investitii si tranzactionari online pe pietele financiare internationale si vrea sa se extinda si in Romania, considerand ca piata de aici are un potential foarte mare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Economie »Citeste si
Deficitul extern al Romaniei la 4 luni, cu 40% mai mare decat in 2018