Dupa ce in 2009 au fost loviti de criza economica, sefii microintreprinderilor au aflat ca vor plati impozit pe profit pentru ca statul trebuie sa isi creasca veniturile la buget. Astfel, optiunile ramase microintreprinderilor sunt limitate: transformarea in PFA, offshore sau faliment.
“Eliminarea optiunii impozitului de 3% pe venitul unei microintreprinderi si neintroducerea vreunei alte facilitati fiscale pentru aceasta categorie de firme va impinge majoritatea acestora in doua directii principale: fie spre faliment, fie spre offshore. Reorientarile catre statutul de Persoana Fizica Autorizata (PFA) -care nu ofera posibilitatea de a avea salariati - sau Intreprindere individuala (care ofera posibilitatea de a face angajari) pot fi de asemenea niste solutii, dar atitudinea mediului de afaceri devine din ce in ce mai deschisa catre functionarea sub paravanul unui offshore”, a declarat Mirela Serban, managing partner in cadrul R&M Audit, unul dintre jucatorii de pe piata de contabilitate, consultanta fiscala si audit.

Conform Ministerului Finantelor, incepand cu 1 ianuarie 2010, prevederile Titlului IV - “Impozit pe veniturile microintreprinderilor”, normele metodologice de aplicare corespunzatoare, precum si alte prevederi incidente acestui sistem nu mai produc efecte juridice, astfel incat firmele respective trebuie sa treaca la impozitul pe profit.

“In situatia actuala, indiferent in ce schema te regasesti, platesti impozit: chiar daca in anul 2009 ai fost pe pierdere si ai platit impozitul minim, esti in continuare “fericitul” aceluiasi regim, deci platesti. Pentru circa 45- 50% dintre aceste firme, acest plus pe care trebuie sa il plateasca statului va insemna cel mai probabil falimentul, acestea neavand o marja de profit care sa acopere diferenta, intr-un an atat de greu precum cel in curs”, a aratat Mirela Serban.

In aceste conditii, aproximativ 15 - 20% dintre fostele microintreprinderi se vor transforma in PFA, conform estimarilor R&M Audit, in special cele care erau folosite exclusiv pentru primirea unor retributii salariale, fara a desfasura vreo alta activitate si deci fara a avea angajati. De asemenea, circa 25% dintre fostele microintreprinderi vor incepe sa plateasca noul impozit pe profit, <<incarcand>> la maxim cheltuielile si apeland la o serie de alte <<inginerii financiare si fiscale>> , fie acestea si legale.

Restul firmelor vor lua in calcul varianta functionarii sub <<umbrela>> unui offshore.

„Pana in prezent companiile offshore au fost luate in calcul si asociate public cu precadere cu afacerile de mari dimensiuni, ceea ce nu corespundea intocmai realitatii, intrucat suficiente IMM-uri au apelat deja la aceasta strategie; marirea impozitelor si, respectiv, costurile in scadere privind infiintarea si functionarea unui offshore vor conduce, insa, la cresterea numarului de companii care vor apela la astfel de alternative fiscale. In orice caz, este greu de presupus ca prin nivelarea cotei de impozit a fostelor microantreprinderi statul va obtine mai multe fonduri la buget”, a adaugat Mirela Serban.

Calculul de rentabilitate pentru infiintarea unei companii offshore, respectiv suma de la care merita a fi infiintata, este diferita de la caz la caz. De exemplu, reprezentantii R&M Audit sustin ca in cazul unei societati ale carei activitate si profituri sunt generate exclusiv pe teritoriul Romaniei, un offshore devine rentabil de la un profit impozabil de minim 20.000 de euro. Costurile anuale de intretinere a unui offshore variaza de la aproximativ 1.000-1.800 euro pana la circa 3.000-4.000 euro, depinzand de tara in care poate fi infiintat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri