Avansul productiei industriale raportat de Eurostat este mai mic decat cel anuntat vineri dimineata de Institutul National de Statistica, de 8,3%, in date ajustate, respectiv de 11,6% in serie bruta, relateaza NewsIn.

Polonia s-a clasat a doua dupa nivelul productiei industriale din decembrie, cu o crestere de 4,8%, urmata de Slovenia, cu 2,7%, si Olanda, cu 1,1%. In schimb, cele mai importante declinuri au avut loc in ultima luna a anului trecut in Danemarca (-19,3%), Bulgaria (-12,1%), Estonia (-10,7%) si Lituania (-8,3%) fata de decembrie 2008, potrivit Eurostat.

Productia industriala din zona euro a scazut, de asemenea, in ultima luna din 2009, cu 5% fata de nivelul inregistrat in urma cu un an.
Fata de luna precedenta, productia industriala din Romania a scazut cu 0,5% in decembrie, sub scaderea inregistrata pe ansamblul UE, de 1,9% fata de noiembrie. In zona euro, declinul a fost ceva mai mic, de 1,7%.

Comparativ cu noiembrie, productia industriala a crescut in decembrie in sase state ale UE, a scazut in 12 si a stagnat in Franta. Cele mai importante cresteri in ritm lunar au avut loc in Lituania (+2,3%), Portugalia (+0,7%) si Marea Britanie (+0,6%), in timp ce scaderile cele mai importante au fost inregistrate in Danemarca (-5,2%), Irlanda si Letonia (cu cate -4,2%).