Romania a avut in ianuarie al doilea avans al comenzilor industriale noi din Uniunea Europeana, de 16,3% fata de prima luna a anului trecut, de peste doua ori mai mare decat cresterea de pe ansamblul blocului comunitar.
In UE, comenzile industriale noi au avansat in ritm anual cu 6,3%, iar in zona euro, cu 7%, potrivit NewsIn.

Biroul european de statistica a centralizat date pentru 20 de state membre si a anuntat ca 11 state membre au inregistrat in ianuarie cresteri fata de aceeasi luna din 2009, iar 9 au avut scaderi. Cele mai mari cresteri ale comenzilor industriale noi au avut loc in Slovacia, de 21,3%, Romania, si Germania, de 15,3%.

In schimb, cele mai importante scaderi ale comenzilor industriale noi au fost inregistrate in prima luna din 2010 in Irlanda, de 13,2%, Estonia, de 10,3%, si Ungaria, de 6,4%.

In ianuarie, comenzile noi pentru bunuri intermediare au crescut cu 11,3% in statele UE si cu 12,6% in zona euro, iar cele pentru bunurile de capital, cu 5,2% in statele UE si cu 5,5% in zona euro. Comenzile pentru bunurile de folosinta indelungata au crescut cu 5,4% in UE si cu 0,2% in zona euro, in timp ce produsele de uz curent au scazut cu 4,5% in UE si cu 3,5% in zona euro.

Fata de luna anterioara, comenzile industriale noi au crescut in ianuarie cu 8,3% in Romania, al doilea avans din UE in ritm lunar, in timp ce pe ansamblul blocului comunitar, comenzile industriale noi au scazut cu 0,2% fata de decembrie. In zona euro, declinul a fost de 2%.

Cele mai mari cresteri fata de decembrie au fost inregistrate in Irlanda (+31,3%), in Romania, precum si in Lituania si Polonia (+6%), in timp ce scaderile cele mai mari au fost raportate in Grecia (-11%), Franta (-10,8%) si Danemarca (-6,8%).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Google permite antreprenorilor să marcheze afacerea ca ”închisă temporar”
Setari Cookie-uri