Cota de cheltuieli deductibile pentru venitul net obtinut din drepturi de proprietate intelectuala va fi redusa la jumatate, de la 40% la 20% din venitul brut, conform unui proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Codului Fiscal obtinut de Wall-Street.
O reducere similara, de la 50% la 25% din venitul brut, urmand sa fie operata si pentru veniturile din crearea unor lucrari de arta monumentala.

Exemplu: Un angajat cu un salariu net de 2.500 de lei va incasa intr-un an 33.333 de lei brut. Din aceasta suma, Statul va lua 3.300 de lei (impozitul de 10% aplicat veniturilor din drepturi de autor).

Cota forfetara, care se deduce anual va fi de 13.333 de lei. Apoi, angajatul este impozitat cu 16% din 20.000 de lei (castig net anual, diferenta dintre 33.333 de lei si 13.333 de lei). Concret, angajatul va plati 3.200 de lei. Apoi, va primi inapoi de la Fisc diferenta dintre cat s-a oprit la sursa, in cazul nostru 133 de lei.

Reducerea cheltuielilor deductibile (cotelor de cheltuiala forfetara) de la 40% la 20% se traduce prin faptul ca suma dedusa va fi, pe exemplul nostru, 6.667 lei si nu 13.333 lei, cat era inainte. Dupa recalculare, angajatul va aduce de acasa anual 933 de lei.

Veniturile nete mai pot suferi ajustari in functie de felul in care drepturile de autor vor fi reglementate si de nivelul contributiei pentru sanatate si al contributiei pentru pensii.

Introdu mai jos venitul lunar pentru a afla cum va fi afectat salariul tau pe baza noului proiect de lege!

.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri