Premierul Emil Boc a declarat luni, in Parlament, ca 50.000 de firme s-ar fi inchis in a doua parte a anului, inflatia ar fi ajuns la 10%, iar numarul lucratorilor "la negru" ar fi crescut cu 90.000 daca Executivul ar fi ales varianta majorarii taxelor si nu pe cea a taierii pensiilor si salariilor.
"Comisia Nationala de Prognoza, prin simularea pe care a facut-o, ne arata ca majorarea taxelor in conditiile actuale, in formula pe care am anuntat-o, ar fi contribuit ca cel putin 50.000 de agenti economici sa-si inceteze activitatea numai in semestrul II al anului 2010", a declarat Boc in plenul Parlamentului, unde a prezentat legile pentru care Guvernul isi asuma raspunderea.

Alte efecte ale majorarii taxelor, mentionate de Boc, ar fi fost cresterea inflatiei la aproape 10% si, implicit, scaderea puterii de cumparare, cresterea "substantiala" a cursului euro-leu, scaderea consumului final cu 4,4% (in loc de 2,6% in cazul reducerii pensiilor si salariilor). In plus, numarul somerilor ar fi crescut pana la finele anului la 850.000 (in loc de 755.000), iar cel al lucratorilor la negru ar fi crescut cu 90.000.

Prin reducerea cheltuielilor bugetare (inclusiv prin reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor n.r.) inflatia ramane la 3,7%, spune Boc, potrivit NewsIn.

"Iata cateva dintre argumentele pentru care Guvernul a optat, din perspectiva consecintelor, pentru solutia nemajorarii fiscalitatii", a spus el.

FMI a propus Guvernului cresterea veniturilor prin majorarea TVA de la 19 la 24% si a cotei unice de la 16 la 20%, concomitent cu reducerea cu 20% a salariilor in sistemul bugetar, dar solutia a fost respinsa de Guvern, care a optat pentru reducerea cheltuielilor. Varianta aleasa de Executiv presupune reducerea pensiilor din sistemul public cu 15% si a salariilor bugetarilor cu 25% pana la finele anului, recalcularea pensiilor speciale in functie de contributii si reducerea unor ajutoare sociale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri