Asociatia Magistratilor din Romania i-a solicitat Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu OUG nr.58, privind modificarea Codului Fiscal si luarea altor masuri financiare, deoarece considera ca textul de lege reprezinta un "derapaj grav" de la statul de drept, scrie NewsIn.
Asociatia Magistratilor din Romania arata, in sesizarea trimisa Avocatului Poporului, ca a luat la cunostinta "cu surprindere" de O.U.G. nr. 58 din 26 iunie 2010, prin care s-au modificat si completat prevederi din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si alte masuri financiar-fiscale.

"Surpriza a constituit-o faptul ca, desi Curtea Constitutionala a sanctionat de mai multe ori Guvernul Romaniei pentru promovarea unor acte normative neconstitutionale, ultima data in 25 iunie 2010, totusi Guvernul continua sa elaboreze si sa aplice direct dispozitii vadit neconstitutionale", sustine presedintele AMR, Mona Pivniceru.

AMR motiveaza ca, potrivit Constitutiei, impozitele, taxele si orice alte venituri ale bugetului de stat si ale bugetului asigurarilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege si nu prin Ordonanta de Urgenta, asa cum a decis Guvernul.

De asemenea, AMR considera ca masurile luate de Guvern prin Ordonanta de Urgenta in 26 iunie nu ar avea cum sa intre in vigoare de la 1 iulie, deoarce articolul 4 din Legea 571 din 2003 privind Codul fiscal mentioneaza clar ca "Prezentul cod se modifica si se completeaza numai prin lege, promovata, de regula, cu 6 luni inainte de data intrarii in vigoare a acesteia si ca orice modificare sau completare la prezentul cod intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege”.

In acest sens, AMR apreciaza ca Executivul instituie masuri financiar-fiscale, respectiv impozite (drepturile de autor si drepturile conexe, activitati independente, tichete de masa, tichete cadou, drepturi de hrana, dobanzi la depozite etc.) prin incalcarea "grosolana" a cadrului constitutional. "

Se infrange, totodata, si predictibilitatea legilor prin inlaturarea anterioritatii masurilor termenului cu 6 luni si a aplicabilitatii acestora in anul urmator celui in care au fost adoptate, asa cum dispune art. 4 din Legea nr. 571/2003", se arata in comunicatul AMR.
In consecinta, Asociatia Magistratilor ii cere Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala in legatura cu neconstitutionalitatea OUG nr.58.

"Va rugam ca, in spiritul promovarii respectului fata de Constitutie, sa sanctionati acest derapaj grav de la statul de drept si sa sesizati Curtea Constitutionala in vederea apararii legalitatii si a prevalentei Constitutiei ca suport obligatoriu al legalitatii, nefiind posibil ca Guvernul sa-si atribuie discretionar competente, cu incalcarea Constitutiei Romaniei", potrivit comunicatului AMR.

Vezi aici ce prevede Ordonanta de modificare a Codului Fiscal
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri