Companiile americane din sectorul agro-alimentar care vor sa investeasca in Romania se pling ca din cauza SAPARD sint exclusi de pe piata echipamentelor.
Desi este o importanta sursa de venit pentru investitorii romani din mediul rural, programul SAPARD este o piedica in calea atragerii de investitii americane in Romania. Cel putin in ceea ce priveste furnizarea de tehnologie pentru industria agricola si de procesare, americanii sint in mare parte scosi de pe piata intrucit beneficiarii SAPARD isi pot achizitiona aceste echipamente de la furnizorii din statele membre ale Uniunii Europene si din tarile in curs de aderare. Pentru americani, Romania are o problema: SAPARD-ul. Ei dau bani gratis pentru ca beneficiarul sa cumpere echipamente europene. Noi nu avem acest mecanism in America, ne-a declarat Sean Carmody, International Agribusiness Specialist din cadrul Departamentului pentru Agricultura al Statelor Unite (USDA).

O noua misiune comerciala

14 companii si asociatii de investitori americani, care activeaza in sectorul agricol si al industriei alimentare, se afla in aceasta perioada in Romania in cadrul unei misiuni comerciale si de investitii organizate de USAID. Este vorba despre companii mari interesate de noi oportunitati de afaceri si noi piete de desfacere printre care Orgill Greenhouses, unul dintre liderii mondiali in furnizarea de sere agricole si industriale, producatorul de carne Cargill Meat Solutions Inc, Natural Pork Production II, care detin ferme de reproductie porcine sau Southern Cattle Company. Vrem sa oferim fermierilor romani noi oportunitati in ceea ce priveste cresterea animalelor. Momentan cautam contacte. Ne gindim la posibilitatea de a distribui si in Romania sau sa gasim parteneri locali, sustine James Stice, director de marketing international la Southern Cattle Company, o firma care vrea sa promoveze taurii de rasa, special reprodusi. Unii dintre acesti investitori fac deja afaceri in Romania. Cargill, spre exemplu, exporta de 4-5 ani in Romania, iar de curind si-a deschis un birou si in Bucuresti. Mark Nett, director de vinzari internationale, sustine insa ca planurile companiei cu privire la tara noastra nu sint inca definitivate.

Prea putini investitori americani

O astfel de misiune a avut loc si in noiembrie anul trecut, dar rezultatele nu au fost extraordinare. Nu a fost un succes spectaculos, dar, de obicei, celor care vin intr-o astfel de misiune le ia 1-3 ani pentru a se decide, mai spune Carmody.

Conform Asociatiei Investitorilor Straini, SUA se situeaza pe locul sase in ceea ce priveste investitiile straine, companiile din aceasta tara cheltuind anul acesta 788 de milioane de dolari. In sectorul agricol, principala investitie semnificativa a fost cea a companiei Smithfield Foods.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri