Documentatia pe care companiile ce vor sa atraga fonduri europene sunt obligate sa o realizeze este, in mare parte, inutila, zeci de hartii fiind scrise si semnate pe fiecare parte fara niciun sens, sustin consultantii polonezi specializati in atragerea de fonduri europene.
In Romania se scrie o enciclopedie pentru a se prezenta un proiect ce urmeaza a fi realizat din fonduri europene, in timp ce in Polonia deja se transmit informatii pe suport electronic, iar in alte state din Uniunea Europeana documentatia este mai putin stufoasa.

"Cand ma uit la proiectele de accesare de fonduri europene din unele tari (cum este si cazul Romaniei) parca citesc romane. Sunt o gramada de pagini inutile in acele proiecte si o alta sectiune stufoasa de anexe la fel de inutile”, afirma Michal Gwizda (foto), partener in cadrul Accreo Polonia.

Compania poloneza Accreo specializata in domeniul taxelor si in oferirea de consultanta pentru atragerea de fonduri europene si-a deschis in vara acestui an reprezentanta in Romania, Laurentiu Dinu - fostul consilier pe probleme economice al negociatorului sef al Romaniei cu Uniunea Europeana - fiind cel care va conduce operatiunile locale.

Cei doi reprezentanti Accreo sustin ca Romania este una din tarile cheie din regiune catre care se vor indrepta multe investitii straine in urmatoarea perioada si subliniaza ca utilizarea fondurilor europene in acest sens este o strategie buna.

"A utiliza fondurile europene in proiecte mari este o strategie foarte buna pentru a atrage alte investitii straine. Polonia a abordat deja aceasta strategie, iar acest lucru incercam sa il promovam si in Romania", explica Michal Gwizda, partener in cadrul Accreo Polonia. El sustine ca Romania este o piata atragatoare pentru investitorii straini deoarece este mult mai bine pozitionata decat vecinii sai si are o ampla piata interna. Provocarea pentru Romania este, in opinia consultantilor Accreo, sa imbunatateasca semnificativ absorbtia fondurilor europene pentru a putea dezvolta economia si a ajunge la un nivel de competitivitate comparabil cu cel al tarilor din regiune.

Laurentiu Dinu (foto stanga), directorul general al Accreo Romania, considera ca autoritatile romane trebuie sa foloseasca parghia fondurilor europene pentru a atrage investitii straine, dar si pentru a contrabalansa dificultatile de natura fiscala care ar putea sa ii determine pe jucatorii straini sa plece pe alte piete.

Strategia fiscala din Romania nu este predictibila. Spre exemplu, nu se stie nimic despre cota TVA in 2011. In strategie sunt specificate anumite venituri ce vor fi incasate din TVA, dar nu si o cota pentru aceasta taxa”, explica Dinu.

El sustine ca principalele masuri ce ar putea conduce la accelerarea absorbtiei fondurilor europene in Romania sunt:
- Simplificarea cadrului procedural;
- Masuri de sprijin in domeniul achizitiilor publice;
- Asigurarea confinantarii pentru proiectele realizate din fonduri europene.

“Intentionam sa punem la dispozitia companiilor publice si private din Romania expertiza profesionala in domeniul consultantei pe fonduri structurale. Cateva din domeniile unde vizam o dezvoltare rapida prin utilizarea fondurilor europene includ sectorul energiei regenerabile, inovatiei si extinderea capacitatilor de productie, precum si investitiile Greenfield”, explica directorul general al Accreo Romania.

Subsidiara Accreo din Romania are in lucru 5 proiecte in valoare de peste 50 de milioane de euro. Proiectele urmaresc dezvoltarea unor capacitati de productie noi si sunt, in special, din domeniul industrial si al serviciilor. In Romania, rata de absorbtie a fondurilor europene este de circa 12% pentru alocarile din perioada 2007-2010, nivel scazut comparativ cu cel inregistrat de alte state europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri