Dupa sase luni de dezbateri aprinse a variantelor de modificare a Codului Fiscal, ieri premierul Tariceanu a anuntat ca, macar in prima parte a anului viitor, va ramane in vigoare tot actuala legislatie. Proiectul de modificare a Codului Fiscal nu poate sa intre in vigoare de la 1 ianuarie. Nu facem asa ceva, sa aprobam Codul Fiscal pe 29 decembrie si pe 1 ianuarie sa intre in vigoare. Se va respecta un decalaj intre momentul adoptarii si data intrarii in vigoare, a declarat Tariceanu la Bruxelles.

Pe de o parte este o decizie de bun simt ca modificarile publicate azi sa nu fie aplicate de maine. Pe de alta parte, insa, aceasta decizie va duce la sporirea neincrederii in capaciattea Ministerului de Finante si a Guvernului de a lua decizii in timp util, afirma analistul fiscal Gabriel Biris. Unul dintre punctele cele mai controversate din propunerea de modificare a Codului Fiscal este introducerea unui pret minim de referinta la alcool si tigari. Aceasta prevedere a fost calificata drept neconcurentiala atat de Comisia Europeana, cat si de Consiliul Concurentei. Chiar si consiliul pe tutun al Ministerului Agriculturii, care reuneste oficiali ai ministerului, ai Finantelor, producatori agricoli si producatori de tigari, au protesta fata de interventionismul statului pe o piata libera.

Sunt foarte multe interese in joc. Ca sa nu fie nici cea mai mica temere in aceasta privinta, ministrul Finantelor va veni sa discute la Comisia Europeana. Nu trebuie consimtamantul oficialilor europeni, ci este o consultare care sa ne dea confortul ca masurile nu incalca anumite prevederi legate de sistemul de accizare si impozitare, a spus Tariceanu pe aceasta tema.

Una dintre pietele afectate va fi cea de capital. Astfel, pretul de referinta la care se facea calculul impozitului de 16%, cel din ultima zi de tranzactionare a acestui an nu va mai intra in vigoare.

Probabil ca premierul s-a gandit ca trebuie respectate prevederile din Codul Fiscal, care spun ca orice modificare a impozitului trebuie anuntata cu cel putin sase luni inainte de data aplicarii efective, a declarat, ieri, senatorul Varujan Vosganian pentru ziarul Averea. Piata de capital a primit vestea dupa inchiderea sedintei de tranzactionare de ieri, de la Bursa de Valori Bucuresti. Era normala o asemenea decizie pentru ca sunt investitori mari, cu plasamente in banci, care ar fi fost obligati de noul Cod Fiscal sa plateasca un impozit mai mare, de 16%, pe pierderile inregistrate, ne-a declarat Mihai Chisu, broker la SSIF Alpha Finance.

Societatile de investitii financiare au criticat varianta de proiect prezentata de Ministerul Finantelor care mentinea trei grile de impozit - de 1%, de 10% si respectiv de 16% - in functie de perioada in care s-au cumparat actiunile, motivul invocat fiind costurile mari pe care ar fi trebuit sa le sustina intermediarii pentru a modifica sistemele informatice de tranzactionare intr-un interval scrut care le-ar mai fi ramas pana in ianuarie.

Analistii bursieri considera ca in orice alt stat din Uniunea Europeana o astfel de intarziere in adoptarea Codului Fiscal, fara o amanare a aplicarii noilor impozite, ar fi adus Guvernului un proces cu marii investitori de la burse. De altfel, brokerii de la BVB cred ca unii dintre marii investitori de pe piata de capital romaneasca au sesizat intarzierea direct la Bruxelles, cerand respectarea legii care cere ca orice modificare de Cod Fiscal sa fie facuta publica cu sase luni inainte.

Ministrul de Finante declara in noiembrie ca varianta finala a modificarilor pentru Codul Fiscal va fi publicata la o saptamana dupa aprobarea de catre Parlament a bugetului pentru 2006, dar nu mai tarziu de sfarsitul lunii decembrie a acestui an. Iar proiectul de buget pe 2006 a fost aprobat de Parlament in urma cu aproximativ doua saptamani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri