PIB este estimat pentru al treilea trimestru la 126,29 miliarde de lei, in scadere, in termeni reali, cu 0,7% fata de perioada aprilie - iunie, potrivit datelor ajustate sezonier.

Industria si-a incetinit avansul in trimestrul al treilea fata de cel raportat in perioada aprilie-iunie, la 4,2%, in timp ce constructiile si-au accentuat declinul, la 14,9%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS),

In trimestrul al doilea, industria a urcat cu 5,9% fata de perioada similara dn 2009, iar constructiile au scazut cu 8,3%.

Scaderea PIB in primele noua luni a fost determinata, in mod semnificativ, de reducerea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute din constructii (-13,3%), agricultura, vanat si silvicultura; pescuit si piscicultura (-5,4%) si servicii (-2,2%). Cele trei sectoare au avut o contributie la formarea PIB de 62,3%, respectiv 7,3% constructiile, 6% agricultura si 49% serviciile.

Valoarea adaugata bruta din industrie a crescut in primele noua luni cu 4,8%.

Citeste si:

Consumul final total s-a diminuat in primele noua luni cu 1,9% comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent, atat pe seama reducerii cheltuielii pentru consumul final al gospodariilor populatiei, cu 1,9%, cat si a cheltuielii pentru consum final a administratiilor publice, cu 2,2%.

Formarea bruta de capital fix a inregistrat o scadere cu 16,1% in primele noua luni.

Economia a intrat in recesiune in trimestrul al treilea din 2008, odata cu scaderea Produslui Intern Brut in termeni ajustati sezoneri, fata de precedentele trei luni, cu 0,1%.

PIB-ul va scadea cu 1,9% in acest an, potrivit estimarilor autorita?ilor romane si FMI, care mizeaza pe revenirea economiei pe crestere in 2011.