Decizia privind continuarea subventionarii mineritului de carbune nu se mai afla la Bruxelles, ci la Bucuresti si Petrosani, afirma europarlamentarul Iuliu Winkler, referindu-se la decizia Consiliului de competitivitate de a prelungi pana in decembrie 2018 perioada acordarii acestui tip de subventie.
"In acest moment, decizia nu se mai afla la Bruxelles, ci la Bucuresti si Petrosani. Din punctul meu de vedere, este important momentul luarii acestei decizii la Bruxelles, deoarece nici legea bugetului de stat pentru 2011 si ca atare nici bugetul de venituri si cheltuieli al Companiei Nationale a Huilei Petrosani pentru anul viitor nu sunt adoptate, deci noile posibilitati create pot fi puse in practica de la 1 ianuarie 2011", a declarat parlamentarul European, citat de Mediafax.

Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a spus ca, de la inceputul activitatii sale politice, ultimii 12 ani i-au oferit posibilitatea de a cunoaste indeaproape problemele din Valea Jiului si de a se implica in solutionarea multora dintre acestea.

"Trebuie sa spun foarte clar ca in acesti ultimi 12 ani niciunul dintre guvernele care s-au succedat nu a reusit sa genereze alternative economice reale pentru locuitorii din Valea Jiului. Acum s-a conturat exact orizontul de timp in care trebuie gasite alternativele functionale pentru economia Vaii Jiului, iar eu personal sunt convins ca intre aceste alternative trebuie sa se numere si mineritul, un minerit modern, retehnologizat si in vederea indeplinirii conditiilor de eficienta economica", a subliniat el.

Iuliu Winkler a spus ca decizia Consiliului de competitivate de vineri, 10 decembrie, cu privire la continuarea acordarii de subventii pentru minerit pana in decembrie 2018 se bazeaza pe rezolutia adoptata de Parlamentul European in urma cu trei saptamani.

"Aceasta rezolutie a modificat propunerea Comisiei Europene. Conform propunerii Comisiei Europene, subventionarea mineritului de carbune in statele membre ar fi trebuit sa inceteze pana in 2014, iar parlamentarii europeni au decis decalarea acestui termen pana in 2018. Ca atare, reglementarea Consiliului permite subventionarea in conditii strict stabilite pana in 2018. Aceasta decizie creeaza posiblitatea intocmirii unui plan de activitate viitoare a Companiei Nationale a Huilei", a explicat el.

Decizia luata de Consiliu va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Principalele beneficiare ale prelungirii posibilitatii acordarii de subventii pentru productia de carbune sunt: Germania, Polonia, Spania si Romania.

Iuliu Winkler s-a numarat printre semnatarii amendamentelor la Raportul Rapkay, dezbatut si votat in noiembrie in Parlamentul European, care au dus la prelungirea pana in decembrie 2018 a perioadei de subventionare a mineritului de carbune.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri