Romania va incheia in acest an un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar International, dar va semna si un acord, tot de tip preventic, cu Comisia Europeana, a explicat Gheorghe Ialomitianu, ministrul Finantelor Publice.
Ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Ialomitianu, sustine ca Romania va incheia un acord de tip preventiv cu Fondul Monetar International, cat si cu Comisia Europeana, iar autoritatile vor apela la banii institutiilor internationale daca nu va putea sa-si acopere deficitul. "Daca Romania nu va putea sa-si acopere deficitul, sigur ca va apele la fondurile de la Comisia Europeana, dar nu este cazul", a declarat Ialomitianu.

El a precizat ca detaliile privind suma ce urmeaza sa fie negociata in noul acord cu institutiile internationale, cat si perioada pe care se va desfasura acest acord, urmeaza sa fie discutate cand soseste misiunea FMI in Romania si ajung si reprezentantii Comisiei Europene.

Totusi, Ialomitianu a precizat ca perioada de desfasurare a noului acord cu FMI si CE trebuie sa tina cont si de calendarul de aderare la zona euro.

"Este vorba de credibilitate. Vrem sa castigam o mai mare incredere pe pietele internationale. Actualul acord cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana a ajutat in acest sens. (...) Durata noului acord trebuie sa tina seama si de programul de trecere la euro", a spus Ialomitianu.

Romania are in derulare un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro, din care a primit pana acum transe in valoare totala de 15,2 miliarde de euro.

Discutiile pe tema noului acord cu FMI vor continua la sfarsitul acestei luni, cand reprezentantii Fondului vor ajunge la Bucuresti pentru a negocia, dar si pentru a vedea daca autoritatile romane au indeplinit conditiile din actualul acord.

"Urmatoarea misiune a FMI in Romania va incepe la sfarsitul lunii ianuarie si se va finaliza in februarie. FMI va discuta atunci si despre noul acord. Este normal ca autoritatile sa discute si singure (n.r. - fara prezenta FMI) despre parametrii la care ar vrea sa ajunga intr-un nou acord cu Fondul", a declarat Tonny Lybek, reprezentantul FMI in Romania.

Delegatia FMI urmeaza sa soseasca la Bucuresti in jurul datei de 25 ianuarie 2011.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Economie »Citește și
Vânzările de produse în România au crescut cu aproape 40% 
Setari Cookie-uri