Guvernul intenţionează să investească peste 124 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructuri şcolare, banii urmând să provină din contactarea unui împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi suplimentarea bugetului unui proiect cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Executiv.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a anunțat că Guvernul a aprobat Acordul de principiu privind contractarea de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a unui împrumut în valoare de aproximativ 100 milioane de euro, pentru susţinerea proiectului "Şcoli mai sigure, incluzive şi sustenabile".

Proiectul are ca obiective modernizarea infrastructurii şcolare, asigurarea standardelor minime privind instalaţiile sanitare, canalizarea, accesul universal, încălzirea, ventilaţia şi eficienţa energetică.

"Se vor crea condiţii adecvate pentru protecţia elevilor şi a profesorilor în caz de cutremure, incendii, furtuni sau inundaţii. Totodată, se vor realiza investiţii integrate în infrastructura şcolară, în săli de clasă inteligente, se va oferi sprijin pentru investiţii viitoare în infrastructura şcolilor durabile şi moderne, respectiv a managementului proiectului privind componenta de răspuns la situaţii de urgenţă de natură contingentă", se arată în comunicat.

Proiectul va fi implementat într-o perioadă de circa cinci ani şi va cuprinde aproximativ 70 de şcoli selectate pentru reabilitarea "cu prioritate", atât din zona urbană, cât şi din cea rurală. Şcolile ce urmează a fi selectate se află în aria cu cel mai mare risc seismic din România: Bucureşti şi judeţul Ilfov - zona 4, pentru care nu se pot accesa fonduri europene nerambursabile, şi judeţele Buzău, Vrancea, Prahova, Argeş, Brăila, Galaţi, Iaşi.

Citeste si:
Ministerul Educației lansează sesiunile online „Educația Continuă”
După închiderea tuturor...

În selecţia şcolilor vor fi luate în considerare o serie de criterii precum nivelul de rezistenţă în cazul producerii unor eventuale dezastre (cutremure, inundaţii etc.), fluctuaţia demografică, procentul elevilor aparţinând comunităţilor minoritare şi/sau defavorizate, nivelul de trai al comunităţii respective.

MEC va derula proiectul prin Unitatea de Management a Proiectului privind Modernizarea Reţelei Şcolare şi Universitare.

Executivul a aprobat o hotărâre prin care bugetul proiectului "Reforma educaţiei timpurii în România (PRET)" se suplimentează cu suma de 24,08 milioane de euro. Acest proiect, implementat de MEC, presupune construirea şi dotarea cu mobilier a 400 de grădiniţe. La 235 de grădiniţe lucrările au fost finalizate, 135 se află în execuţie, iar restul de 32 sunt în diferite faze ale procedurilor de achiziţie. Proiectul este cofinanţat de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei şi Guvern.

Citeste si:
Cîmpeanu,despre valul 4 al pandemiei:Sunt susţinătorul prezenţei...
Sorin Cîmpeanu, despre valul...
Sursa foto: Unsplash

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri