Intreprinderile mici si mijlocii se descurca mai bine in 2011 din punct de vedere al afacerilor, iar antreprenorii au curaj in acest an sa vorbeasca despre credite si investitii, sustine Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank Romania. Totusi, antreprenorii sunt pesimisti, si considera ca a initia sau a conduce in prezent o afacere in Romania este mai greu decat in trecut.
„Anul 2011 este, in mod cert, mai bun pentru sectorul IMM. Companiile au curajul sa vorbeasca despre credite, au curajul sa vorbeasca despre investitii”, a declarat Laszlo Diosi (foto), seful OTP Bank Romania. El a explicat ca, initial, a crezut ca anul 2010 o sa fie mai dificil pentru sectorul IMM, dar datele de la finalul anului trecut au aratat mai bine decat se astepta.

Seful OTP Bank sustine ca banca a identificat oportunitati de creditare in sectorul IMM, desi se spunea ca acest segment de business o sa fie cel mai afectat de criza. Diosi a precizat ca OTP a inregistrat o crestere in primele doua luni din acest an la nivelul segmentului de business orientat spre sectorul IMM.

Bancherii incearca, insa, sa ii caute pe acei antreprenori rationali, care in trecut nu si-au pus afacerile in pericol prin diverse achizitii.

"Sunt si cazuri in care antreprenorii au facut greseli si la prima incasare si-au cumparat Mercedes fara si-si dea seama ca au dezechilibrat firma. Acum 2 -3 ani orice business functiona, indiferent ce faceau", considera Gabriel Cretu, directorul de retail al OTP Bank Romania.

Cretu a mentionat ca, in acelasi tip de business, exista manageri care au dat faliment si manageri care erau supralichizi, iar banca vrea sa crediteze afacerile viabile in care sunt implicati manageri rationali.

Totusi, desi antreprenorii se orienteaza spre noi credite si cauta oportunitati de investitii, in acelasi timp raman si pesimisti. Circa 85% dintre antreprenorii din Romania considera ca, in prezent, este mai greu sa pornesti sau sa conduci o afacere decat era in trecut.

"In Romania nu prea exista modele de succes in business. Bill Gates a plecat cu afacerea sa de jos, a pornit cu trei calculatoare, deci de la stadiul de IMM. La noi, cei care au afaceri mari acum au plecat la drum cu o rafinarie", a spus Cretu.

Planul OTP Bank Romania pentru 2011 prevede o majorare a portofoliului de credite cu 6% si o crestere mai mare la nivelul depozitelor, potrivit informatiilor oficialilor bancii furnizate la finalul anului trecut. De asemenea, in acest an banca urmeaza sa revina pe profit, potrivit estimarilor prezentate in noiembrie 2010 de conducerea bancii.

Citeste si articolul: Ce isi doresc antreprenorii in 2011?

Credeti ca IMM-urile isi revin din criza? Cum vedeti starea firmelor mici si mijlocii din experienta personala? Comentati aici.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri