Conditiile monetare, respectiv dobanda de politica monetara, ratele de pe piata interbancara, nivelul rezervelor minime obligatorii si evolutia cursului raman adecvate si este nevoie ca aceasta situatie sa continue, a spus viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, scrie Mediafax.
"Conditiile monetare in sens larg, intelegand nu numai dobanda de politica monetara, ci si dobanzile in piata interbancara, nivelul rezervelor minime obligatorii si evolutia cursului, par in acest moment pentru viitorul imediat a fi adecvate. (...) Parerea mea este ca avem nevoie de conditii monetare adecvate in continuare", a spus Popa.

Intrebat despre evolutia inflatiei in luna februarie, Popa a raspuns ca "este o cifra neplacuta", dar se inscrie in balanta riscurilor, asociata prognozei privind evolutia preturilor de consum.

El a subliniat ca BNR a calificat, in ultimele trei rapoarte privind inflatia, aceasta balanta a riscurilor pentru prognoza ca fiind deplasata catre riscuri mai mari de crestere a inflatiei.

"Exista efecte de baza care trebui citite la justa lor valoare sau amploare. Daca cel din ianuarie, pentru ca cifra din ianuarie 2010 era mare, a dus inflatia in jos, acesta a amplificat niste presiuni care sa fim sinceri exista si sunt mai marcate decat le vedeam cu cateva luni in urma. Vad in acelasi timp exista si la banca centrala si la analisti o convingere similara - si acest lucru trebuie sa incurajeze-, ca in a doua parte a anului sunt foarte mari sansele ca inflatia sa coboare semnificativ fata de nivelurile in jurul carora va oscila probabil pana in iulie, dupa care urmeaza disparitia efectului cresterii de TVA. Noi avem increderea ca prognoza noastra, care vede inflatia ducandu-se catre 4% si ulterior sub 4%, are sanse mari sa se indeplineasca", a continuat oficialul bancii centrale.

El a mentionat ca pe de o parte exista presiuni inflationiste din partea preturilor la alimente si la combustibili, dar pe de alta parte un deficit de cerere va exista si in 2011 si in 2012, cu toate ca cel mai probabil economia va inregistra o cifra pozitiva de crestere in acest an.

"Va trebui sa avem o noua prognoza de inflatie si sa vedem in momentul respectiv daca este nevoie de o adecvare a acestor conditii monetare in sens larg. (...) Prognoza este cea anuntata in mod ritmic pietelor. O noua progrnoza va fi facuta si aceasta s-ar putea sa coincida cu cea facuta in februarie sau sa fie modificata. Este prematur ca inainte sa facem exercitiul unui nou ciclu de progroza sa va anunt ce rezultat va avea. Altfel nu mai are rost sa il facem", a spus Popa.

Analistii Raiffeisen si ING considera putin probabil ca inflatia sa se incadreze in acest an in tinta BNR, de 3% plus/minus un punct procentual, dupa ce rata cresterii preturilor de consum a depasit in februarie estimarile analistilor.

Raiffeisen considera ca tinta de inflatie a BNR pentru acest an este foarte optimista si anticipeaza ca indicatorul va depasi chiar si estimarea bancii, de 4,5%, se arata intr-o nota transmisa joi de banca.

Totodata, ING noteaza, intr-o analiza, ca sansele ca inflatia sa se incadreze in tinta BNR au scazut dramatic.

Rata inflatiei din februarie, de 0,77% fata de ianuarie, a fost mai ridicata decat nivelul mediu de 0,5% anticipat de analistii financiari, acelasi cu cel asteptat de Raiffeisen.

Rata anuala a inflatiei din februarie, de 7,6%, a intrecut estimarile pietei, de 7,3%, dar si nivelul anticipat de ING, de 7,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri