BCR, cea mai mare banca din Romania, a obtinut castig de cauza din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie in recursul impotriva unei decizii a Curtii de Apel Pitesti prin care trebuia sa accepte o dobanda de doar 2,5% de la clientul Marian Toma. Astfel, BCR va transmite clientului graficul initial de rambursare, in care dobanda la credit este de peste 10%.
Reprezentantii BCR sustin ca nu au dorit sa se ajunga la un astfel de demers juridic, insa decizia justitiei arata ca si clientii trebuie sa se supuna clauzelor contractuale convenite intre parti. Mai multi clienti nemultumiti ai BCR au inceput in vara trecuta sa se organizeze in grupuri pe Yahoo si dupa cateva luni au decis sa dea in judecata banca, in cadrul unui proces colectiv in care sunt asistati de avocatul Gheorghe Piperea. Clientul Marian Toma a decis, insa, sa dea singur banca in judecata.

"Justitia a luat o hotarare corecta. Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat pentru prima data irevocabil in ceea ce priveste modul de calcul al dobanzii variabile. Curtea a confirmat prin decizia sa ca BCR respecta prevederile legale, iar clientii trebuie sa se supuna clauzelor contractuale convenite intre parti. Banca nu a dorit sa se ajunga la astfel de situatii si regretam orice litigiu fie si cu un singur client. Cu atat mai mult regretam situatia, tinand cont de faptul ca am avut deschidere totala pentru dialog cu clientii nostri in ceea ce priveste costurile contractelor de imprumut pe acestia le-au semnat de buna voie", sustin reprezentantii BCR.

BCR a fost reprezentata in procesul cu Marian Toma de avocatul Valeriu Stoica, fost ministru al Justitiei si membru PDL.

"Este regretabil ca au fost create artificial asteptari nerealiste care inseamna timp si bani pierduti. Cei care initiaza litigii neintemeiate trebuie, insa, sa aiba responsabilitatea suportarii costurilor procesuale aferente", mai subliniaza oficialii BCR, neprecizand inca totalul costurilor de judecata pe care le va suporta Marian Toma.

In plus, un grup de clienti nemultumiti ai BCR trebuie sa plateasca cheltuieli de judecata de circa 56.000 de lei, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil cererea formulata de casa de avocatura Piperea si Asociatii pentru suspendarea platii ratelor la credite, intrucat a considerat-o nefondata. In acest dosar sunt implicate peste 200 de persoane.

In tot acest context, BCR ii indeamna pe clientii care au dificultati de rambursare sa vina sa discute cu banca. Oficialii BCR sustin ca au peste 15.000 de familii carora le-au acordat solutii pentru a le micsora presiunea financiara lunara.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri