Conform Tratatului privind functionarea Uniunii Europene, toate tarile UE, inclusiv Romania, transmit la Eurostat de doua ori pe an, respectiv pe 31 martie si 30 septembrie, Notificarea deficitului si datoriei guvernamentale.

Fata de datele transmise la 31 martie, Eurostat si-a exprimat unele rezerve asupra calitatii datelor, in principal cu referire la tratamentul statistic al indicatorilor unor companii reclasificate in sectorul administratiile publice conform metodologiei ESA 95.

Astfel de rezerve au fost exprimate de Eurostat si in anii precedenti asupra datelor transmise de alte state membre, cum ar fi Grecia, Danemarca si Marea Britanie (inclusiv pentru ultima Notificare fiscala transmisa la 31 martie 2011).

Referitor la rezervele formulate de catre Eeurostat asupra datelor transmise de catre Romania, INS mentioneaza ca odata cu notificarea fiscala s-au transmis date suplimentare la solicitarile institutiei europene in vederea analizei includerii in sectorul administratiile publice a unor societati precum CFR Infrastructura si SC Termoelectrica SA.

Situatiile au fost elaborate de Institutul National de Statistica, Ministerul Finantelor Publice si Banca Nationala a Romaniei conform metodologiei europene ESA 95 pe baza datelor raportate in contul de profit si pierdere si a celor din bilantul contabil pe perioada 2007-2009, iar pentru anul 2010 au fost facute estimari deoarece contul de profit si pierdere si respectiv bilantul au termen de depunere ulterior datei de transmitere a notificarii (31 martie a.c.).

Citeste si:

In sedinta Guvernului din data de 20 aprilie 2011 s-a stabilit verificarea calitatii datelor din situatiile financiare ale unor companii publice pentru perioada 2007-2009, in vederea identificarii discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare.

Verificarea datelor de catre experti din Ministerul Finantelor Publice a fost deja declansata ca urmare a discutiilor purtate cu expertii Eurostat.

Alaturi de expertii din cadrul structurilor Ministerului Finantelor Publice la verificarea calitatii datelor urmeaza sa participe si experti din Institutul National de Statistica si Banca Nationala a Romaniei.

Dupa verificarea datelor si identificarea cauzelor care au condus la inregistrarea discrepantelor dintre conturile financiare si nefinanciare urmeaza a fi prezentate Eurostat detaliile necesare pentru inlaturarea rezervelor formulate cu ocazia raportarii din septembrie 2011.