Moneda nationala s-a depreciat in prima parte a sesiunii interbancare de marti, iar Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un curs de referinta de 4,1544 lei/euro, cea mai inalta cotatie din ultimele doua luni si jumatate, scrie Mediafax.

Comparativ cu nivelul de luni, de 4,1344 lei/euro, referinta de marti este cu doi bani mai mare. Un curs superior a fost anuntat de BNR la 21 martie, de 4,1685 lei/euro. Leul s-a depreciat usor si in raport cu dolarul, iar banca centrala a publicat un curs de 2,8319 lei/dolar, cu 0,33 bani peste paritatea de luni, de 2,8286 lei/dolar.

Primele operatiuni de marti au fost realizate la 4,1365 - 4,1375 lei/euro, paritate foarte apropiata de ultimele cotatii de luni, de 4,1370 - 4,1375 lei/euro, insa apoi unele ordine de cumparare de euro au dus cursul peste 4,1400 lei/euro.

Astfel, la putin timp dupa ora 10:00 bancile comerciale cotau euro la 4,1450 - 4,1480 lei, iar dealerii considera ca decuplarea leului de evolutia monedelor statelor din regiune este determinata de unele inchideri de pozitii ale jucatorilor straini.

"Cred ca se iau unele stop-loss-uri (ordine de limitare a pierderii - n.r.) pe unele pozitii short (in care se miza pe aprecierea leului - n.r.) de catre jucatorii straini, dupa ce acestia au tot «trambitat» acum cateva saptamani ca leul se va aprecia intr-un interval de 4 - 4,13 unitati/euro. Acum, dupa ce au vazut ca nu s-au adeverit estimarile lor si cursul tot sta peste 4,13 lei/euro, este posibil sa isi inchida din pozitii si asta duce la deprecierea leului. Ordinele comerciale de cumparare de euro nu cred ca aveau cum sa influenteze in aceasta masura cursul, iar valutele din regiune sunt pe apreciere usoara, deci nici de o influenta de pe extern nu putem vorbi", a comentat dealerul unei banci la inceputul sesiunii.

Ulterior, cotatiile au urcat treptat si au depasit 4,15 lei/euro, bancile afisand cotatii de 4,1550 - 4,1580 lei/euro la jumatatea zilei.

"Pe parcursul ultimelor saptamani banca centrala a parut sa limiteze pierderile si datele recente privind rezervele valutare sprijina ideea unui control ferm al leului. Astfel, pierderile inregistrate de leu indica o toleranta usor mai mare a BNR pentru o depreciere a leului", se arata intr-un raport zilnic emis de ING Bank.

Valutele din regiune consemnau aprecieri de circa 0,15% la jumatatea sedintei locale. Dobanzile afisate marti dimineata de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au scazut la 3,68 - 4,18%, dupa ce luni au fost de 3,85% - 4,35%. Totodata, au coborat usor si randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, la 3,87 - 4,37%, de la 3,98% - 4,47% in sesiunea precedenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri