“Comunicarea bancii centrale si toate seminariile pe care le organizam la BNR nu sunt un moft. Evident, exista instrumentele de politica monetara – rezervele minime obligatorii, rata dobanzii, interventii pe piata monetara si valutara – insa transmisia se face prin mesaje. (…) Comunicarea este esentiala pentru o banca centrala”, a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unui seminar organizat la Institutul Bancar Roman.

Bancherii si guvernatorul BNR au discutat despre viitorul competentelor profesionale din sectorul serviciilor financiare, iar Mugur Isarescu a subliniat ca si publicul trebuie sa fie educat din punct de vedere financiar.

“Intr-un fel comunici cu un public educat si in alt fel cu unul needucat. Si nu este vina populatiei ca este needucata. Eu le spun colegilor din banca centrala: «Sa nu va mandriti ca vorbiti intr-o maniera in care nu sunteti intelesi. Sa nu primiti aplauze pentru faptul ca pasareasca voastra nu e este inteleasa de nimeni si nu puteti sa tineti 5 minute un public captiv»”, a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mentionat ca si el mai foloseste metafore pentru a transmite mesajul publicului si ca incearca sa traduca limbajul sofisticat al bancherilor. Insa, Isarescu sustine si ca “trivializarea mesajului este extrem de periculoasa”.

Citeste si:

“Ca bancheri trebuie sa fim tehnici si sa actionam cu sange rece, dar trebuie sa avem si emotii ca sa putem sa comunica”, a spus seful BNR.

Mugur Isarescu a fost desemnat in 2009, in cadrul galei premiilor PR Award, comunicatorul anului.

Isarescu a intrat si in Cartea Recordurilor ca fiind guvernatorul care se afla de cel mai mult timp la conducerea unei banci central, dupa ce si-a inceput mandatul in 1990.