NBG desfasoara operatiuni in Romania, Bulgaria, Serbia, Albania, Macedonia si Turcia.

Banca a precizat ca divizia din Turcia, Finansbank, nu este inclusa in acest plan.

"Reorganizarea prezentei grupului in sud-estul Europei are rolul sa imbunatateasca perspectivele de dezvoltare in regiune si sa creeze conditii propice pentru accesul independent la pietele mondiale de capital si monetare", a anuntat NBG intr-un comunicat.

Operatiunile din Balcani ale NBG includ o retea de 600 de sucursale si 8.000 de angajati.

Activele NBG Group in Bulgaria, Romania, Serbia, FYROM si Albania se ridica la peste noua miliarde de euro.

Citeste si:

Planul va fi pus in aplicare de indata ce banca va obtine toate aprobarile din partea autoritatilor de reglementare.

Bancile elene au fost excluse pe pe pietele internationale de finantare din cauza temerilor legate de datoriile suverane ale Greciei si cauta sa reduca indatorarea si sa consolideze capitalul, in conditiile cresterii imprumuturilor neperformante, ca efect al recesiunii de pe piata elena.

NBG a inregistrat pierderi nete de 1,31 miliarde de euro pentru primul semestru, dupa ce a constituit provizioane pentru programul statului elen de schimb de obligatiuni. Grupul a anuntat ca impactul participarii la programul voluntar de schimb de obligatiuni guvernamentale va fi de 1,645 miliarde euro, inainte de impozitare.

In Romania, NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 89,07% din capitalul social al bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,21%.

Grupul elen mai controleaza in Romania firma de asigurari Garanta, operand totodata si companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania.