Belgienii de la KBC au hotarat incetarea incheierii de noi contracte de leasing in Romania, prin compania Romstal Leasing, si derularea contractelor existente pana la finalizarea acestora, pana la inchiderea finala a portofoliului de contracte de leasing.
Adunarea generala extraordinara a actionarilor Romstal Leasing IFN "hotaraste prin prezenta implementarea masurii de reducere pana la inchiderea finala a portofoliului de contracte de leasing (adica incetarea incheierii de noi contracte de leasing si derularea contractelor existente pana la finalizarea acestora)", se precizeaza in Monitorul Oficial.

De asemenea, AGEA imputerniceste consiliul de administratie sa se intruneasca in cel mai scurt timp pentru a lua toate masurile necesare.

Actionarii directi ai Romstal Leasing sunt KBC Lease Holding NV, majoritar, si KBC Autolease NV.

Inca din perioada anului 2009, grupul financiar belgian a anuntat ca ar putea renunta la activitatile din Romania, in urma aplicarii unui planul de restructurare, ceea ce a si pus in aplicare.

Astfel, in luna aprilie anul curent, grupul Slavia Capital, specializat in managementul portofoliilor de credite neperformante si active riscante, a cumparat divizia romaneasca de credite de consum KBC Consumer Finance IFN, a grupului financiar belgian KBC, care administra la acel moment imprumuturi cu valoare nominala de 111 milioane de euro. Denumirea KBC Consumer Finance IFN urma sa fie schimbata in APS Consumer Finance IFN.

La randul sau, KBC Securities, cea mai mare firma de brokeraj de pe bursa locala, detinuta anterior de belgienii de la KBC, a fost preluata de Bogdan Juravle si Sorin Apostol, fiecare avand cate o participatie de 47,5% din capital. In urma schimbarii de actionar, KBC Securities a revenit la denumirea de Swiss Capital.

KBC Securities, casa de brokeraj a grupului belgian KBC Group NV, a preluat integral, in 2007, pachetul de actiuni detinut de Sorin Apostol la Swiss Capital Romania. KBC Securities a dominat topul brokerilor de pe BVB in ultimii ani, beneficiind in special de rulajele importante ale investitorilor institutionali straini.

In primele opt luni din 2011, KBC Securities a intermediat tranzactii in valoare de 3,8 miliarde lei pe BVB, reprezentand o cota de piata de 23,35%. A doua pozitie din clasament este ocupata de UniCredit CAIB Securities, cu o cota de 8,58%.

Dupa vanzarea Romstal Leasing si KBC Securities, grupul KBC a ramas prezent in Romania numai prin brokerul de asigurari INK Insurance Broker.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri