Romania are nevoie de reforma profunda in sistemul fiscal pentru a creste colectarea, de tipul celei din Bulgaria, dar statul trebuie sa fie credibil si transparent pentru a determina populatia sa fie corecta in plata taxelor, considera Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal (CF).
"Suntem de acord cu totii, cifrele vorbesc de la sine. Stim ceea ce trebuie facut. In momentul de fata avem nevoie de o reforma profunda a sistemului fiscal, de tipul celei pe care au facut-o bulgarii. Ne place sa ne comparam cu bulgarii, dar sa ne comparam unde ne convine. Unde nu ne convine, nu ne comparam", a spus Dumitru, citat de Mediafax.

Ella Kallai, economist-sef la Alpha Bank Romania, a aratat intr-o prezentare ca nivelul colectarii veniturilor la buget in Romania este cu 10 puncte procentuale sub media statelor din Uniunea Europeana.

Dumitru a aratat ca Bulgaria a inceput o reforma puternica in sistemul fiscal in anii 2001-2002 prin care au reusit sa imbunatateasca colectarea veniturilor la bugetul statului foarte rapid.

Potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Bulgaria avea un grad de colectare la TVA de circa 60% din totalul de plata, iar prin reformarea sistemului fiscal au ajuns in prezent la un grad de conformare de 90%.

"Este enorm. Sunt procente din PIB acolo importante. Sunt 3-4 procente din PIB pe care le-au castigat. Dar ce au facut? Au analizat sistemul de administrare fiscala si l-au reformat din radacini. Au redus costurile cu administrațiile. Din sute de administratii fiscale au ramas sub 10, cateva regionale si totul informatizat. Interacțiune minima intre contribuabil si functionarul de la ghiseu", a spus Dumitru.

ANAF a inceput reformarea sistemului in acest an, prin desfiintarea a 141 de administratii fiscale si disponibilizarea unui numar de 1.716 angajati, din care 745 din directiile finantelor publice, 634 din Autoritatea Nationala a Vamilor si 337 din Garda Financiara.

Totodata de la 1 ianuarie 2011 a intrat in vigoare procedura declaratiei unice, prin care firmele pot plati obligatiile fiscale pe Internet, dupa achizitionarea unui certificat digital calificat de semnatura electronica.

"Din pacate, si spun asta cu tristete, Romania nu a vrut acel program. Din cate stiu el a fost disponibil si pentru noi si este disponibil si acum. Nu pot sa ma gandesc decat la lipsa de voința politica sa mergi inainte cu reforma administratiei fiscale", a continuat Dumitru.

In opinia lui Dumitru, soluția nu consta doar in inchiderea numarului de administrații fiscale, ci in crearea unei alternative, in sistemul informatic, precum si de rezultate in eficiența cheltuirii banului public pentru a credibiliza populația si de a creste gradul de conformare voluntara.

"Ne facem ca facem o reforma (…) Practic, noi trebuie sa luam din radacini problema, sa o rezolvam. Noi avem nevoie de transparența si credibilitate in sectorul asta. Nu poți sa ceri oamenilor sa plateasca impozite mai bine sau sa fie mai corecti in plata taxelor pentru ca nu vad rezultatul contributiei lor. Ei vad bani care se irosesc. Nu ai infrastructura si ai servicii de proasta calitate", a mai spus Dumitru.

El a concluzionat ca statul trebuie sa devina mai trannsparent pe partea de cheltuieli, astfel incat populația sa stie unde se investesc banii si sa fie mai dornica sa plateasca taxele.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri