Clasamentul pe 2005 al bancilor din Romania cunoaste mici modificari, date de avansul segmentului de retail: creditarea persoanelor fizice si a micilor intreprinderi a devenit o miza cruciala. Majoritatea bancilor continua procesul de extindere sau restructurare
Ofensiva bancara a aruncat pe piata noi produse, distribuite prin intermediul a tot mai multe sucursale, inclusiv prin brokeri si reprezentanti bancari - o meserie relativ noua pentru Romania. La sfarsitul anului trecut, activele nete pentru intreg sistemul bancar au atins 34,85 miliarde euro, devansand previziunile bancherilor privind gradul de intermediere bancara, in contextul unui PIB de 75 miliarde euro. Iar creditul de retail a crescut cu aproximativ 87%.

Sucursale noi

Pe locul fostului magazin second-hand din intersectia bulevardelor Grigorescu si Fizicienilor din Bucuresti a aparut o sucursala Daewoo Bank. La mai putin de un an, si spatiul comercial al magazinului de haine vechi de vizavi a fost ocupat tot de o banca: Tiriac sau, mai bine zis, UniCredit/HVB/Tiriac, in urma fuziunii aflate inca in plina desfasurare. In acelasi imobil, un francizor ING a dat afara Internet-caf-ul si a deschis un SelfBank. Avansul retailului face pana si bancile cu prezenta recenta, precum OTP, dar cu buzunarele pregatite pentru investitii, sa spere la atingerea unei cote de piata de Top 10 pe termen mediu. Insa marii castigatori ai anului 2005-2006 sunt HVB/UniCredit/Tiriac, care rastoarna clasamentul urcand, cu o cota de 9%, pe pozitia a treia foarte aproape de Raiffeisen Bank.

Treichl: Vom face eforturi sa marim cota de piata a BCR

Cota de piata a BCR a avansat la 25,7% la sfarsitul lui 2005, dupa ce la jumatatea anului scazuse la 25,1%. Vom continua investitiile, optimizand raportul dintre personal si metrul patrat de sucursala. Vom deschide tot mai multe sucursale, iar declaratia privind injumatatirea unor spatii ale acestora a fost prost interpretata de presa: nu intentionam decat sa marim eficienta, ne-a declarat presedintele Erste Bank, Andreas Treichl. Cele mai urgente masuri pe care le vom lua vor include majorarea cotei de piata, pregatirea personalului si apoi integrarea sistemelor BCR (IT, trezorerie, management al riscului, control), sustine Treichl.

Avand in vedere scaderea inflatiei, pe parcursul anului 2005 s-a inregistrat o scadere a nivelului dobanzilor pentru segmentul de retail, atat la depozite, cat si la credite, si au aparut noi produse, cele existente fiind re-modelate, in special pe segmentul creditelor de consum: au aparut noi carduri co-branded si credite de nevoi personale cu garantii imobiliare, afirma directorul executiv adjunct al BCR, Alin Nitu. BCR avea, la sfarsitul anului trecut, 372 de unitati, in 2006 planuind deschiderea a cel putin alte 75.

Gelin: BRD a atras 220.000 de noi clienti

BRD - Groupe Socit Gnrale, a doua mare banca din sistem, a incheiat anul 2005 cu o cota de piata de 15%, cu 2% mai mare decat in 2004, distantandu-se astfel, la 31 decembrie 2005, cu 6,4% fata de a treia mare institutie de credit, Raiffeisen Bank Romania.

BRD a investit 35 milioane euro in 2005 si va investi 50 milioane euro in acest an, in dezvoltare, ne-a declarat Patrick Gelin, presedinte-director general al bancii. Fara indoiala, produsele si serviciile de retail au fost performerele in 2005, tendinta care cred ca va continua si in 2006, dat fiind potentialul enorm al pietei romanesti, una inca destul de slab bancarizata. Finalul de an a consemnat peste 1,6 milioane de persoane fizice care utilizeaza produsele si serviciile BRD - cu 220.000 mai multe decat la inceputul anului, spune Gelin.

Bancile maresc pasul investitiilor

In 2006, CEC va investi peste 100 milioane lei noi (peste 28 milioane euro), ne-a declarat presedintele institutiei, Eugen Radulescu. Cu sau fara privatizare, CEC va continua restructurarea, planul de dezvoltare fiind deja inaintat Ministerului Finantelor. CEC a pierdut aproape 2,5% din cota de piata in 2005, coborand la 4,4%.

Restructurarea Bancpost a costat-o profitul, circa 12 milioane euro fiind cheltuiti cu personalul disponibilizat. Cu un segment de piata de 4,5%, Bancpost a urcat deasupra CEC in clasamentul bancilor. ING a reusit sa recupereze partial pierderea din primul semestru al lui 2005, cand a coborat la 4,9%, si a incheiat anul cu o cota de 5,3%.

Banca Transilvania a continuat sa urce in clasament, atingand 3,9% din piata la sfarsitul anului trecut. Transilvania a renuntat astfel la locul al noualea, la jumatatea lui 2005, pentru a ameninta pozitia CEC, care pare oricum subreda. Unica institutie bancara cu capital privat romanesc, Transilvania, urca in fiecare an doua-trei pozitii in topul primelor banci din piata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri