Depozitele bancare oferite de băncile din România și-au pierdut din „strălucirea” pe care o aveau în vârful creșterii inflației, atunci când existau oferte care depășeau borna de 9% pe an. În momentul de față, cea mai bună dobândă la depozitele în lei, pe o perioadă de 12 luni, este de 7%. Astfel, pentru o sumă de 10.000 de lei - păstrată un an în cel mai bun depozit bancar de pe piață - vei avea un câștig de 630 de lei, după impozitare.

Depozitele bancare în lei nu au reușit încă să depășească rata inflației, care, în februarie 2024, a ajuns la nivelul de 7,2%. Comparat cu aceeași perioadă a anului trecut, cea mai bună ofertă de dobândă bancară a scăzut cu peste două puncte procentuale: de la 9,3% la 7% în prezent. Cu toate acestea, românii au apelat la instrumentele de economisire pentru ca inflația să „muște” o bucată mai mică din banii lor: populația avea peste 580 de miliarde de lei în depozite bancare la începutul acestui an.

O parte dintre clienții care obișnuiau să își păstreze banii la bancă au fost atrași de obligațiunile vândute de stat. În momentul de față, titlurile de stat Fidelis, sunt o alternativă mai avatajoasă pentru români față de oferta instituțiilor financiare. Tranșa dedicată donatorilor de sânge, valabilă pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, are o dobândă de 7%. Cu toate că este identică cu cea oferită de banca de pe primul loc în clasament, titlurile de stat nu suferă impozitarea de 10%, așa că, pentru aceeași sumă menționată - 10.000 de lei -, un român care donează sânge și investește în acest instrument câștigă 700 de lei, cu 80 de lei mai mult față de bancă.

Depozite bancare: Cele mai bune dobânzi în lei pe 12 luni

Au fost luate în calcul cele mai bune dobânzi la depozitele în lei pe 12 luni oferite de băncile enumerate. Majoritatea băncilor au oferte mai avantajoase pentru depozitele deschise online, iar unele insituții au oferte speciale pentru clienții care își încasează veniturile la acea bancă.

Nr.crt Banca Dobândă 12 luni
1. TechVentures Bank 7%
2. tbi Bank 6,85%
3. Procredit Bank 6,55%
4. Salt Bank 6,5%
5. Patria Bank 6,5%
6. Alpha Bank 6,3%
7. Intesa San Paolo 6,25%
8. Vista Bank 6,2%
9. Libra Internet Bank 6%
10. OTP Bank 6%

Sursă date: Băncile

Depozite bancare: tbi Bank, banca bulgărească care și-a fondat averea prin depozite, este detronată de o bancă românească deținută de un IT-ist

Bulgarii de la tbi bank s-au clasat constant pe primul loc în topul băncilor care oferă cele mai mari dobânzi la depozite în lei din România. Acest lucru s-a oglindit și în rezultatele financiare de anul trecut: pentru 2023 banca arată un profit net de 42,4 milioane de euro - cu 16% mai mare decât profitul de 35,5 milioane de euro obținut în 2022.

În momentul de față, tbi bank a fost detronată în clasamentul dobânzilor la depozite, fiind depășită de Tech Ventures Bank. Instituția financiară Tech Ventures Bank, fosta Banca Comercială Feroviară și-a căpătat noul nume în 2020 când Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane, a vândut pachetul de acțiuni către Olimpiu Bălaş, IT-ist și om de afaceri în domeniul tehnologiei.

Banca, care îl are ca acționar pe Bălaș în proporție de peste 50%, a încheiat 2022 cu active de 869 milioane de lei, deținând o cotă de piață de doar 0,12%.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri