Novatia presupune stingerea unei obligatii si inlocuirea ei cu una noua, in conditii noi. Iar novatia este cel mai apropiat termen de definire a noului imprumut cu ipoteca, pentru nevoi personale, lansat saptamana trecuta de BRD, intrucat in piata nu exista deocamdata un echivalent.
Creditul Non-stop este primul produs sofisticat din linia de imprumuturi personale, urca pana la 100.000 de euro pe 25 de ani si ofera clientului posibilitatea sa se re-crediteze mai ieftin cu suma pe care a platit-o deja bancii din creditul initial, fara alte conditii.
Daca la alte banci existenta unui credit anterior te impiedica sa iei unul similar, indiferent de suma creditului initial, pe piata a aparut si primul credit care sfideaza acest concept.

Apropierea de aderarea la Eurozona si concurenta bancara au adus primele produse sofisticate, diferite de cele cu o singura aroma (plain-vanilla) pe care le-au oferit bancile pana acum. Pe piata occidentala a aparut un concept nou, de a avea un singur cont pentru toate produsele, inclusiv credite, carduri, cont curent. Ipotecile sunt un produs-ancora al bancilor, care ademenesc clientii si garanteaza simplificarea produselor si cresterea numarului de servicii oferite unui singur client, apreciaza expertul britanic Martin Stobbs, director al Creditlink. Este bine ca in Romania apar primele produse de genul one-stop shop, sustine Stobbs.

Scadenta la 25 de ani

Acest tip de imprumut, numit si credit reincarcabil, urca scadenta la 25 de ani si limita de imprumut la 360.000 de RON sau 100.000 de euro, fara avans sau giranti, dar cu ipoteca. Pe parcursul rambursarii, daca nu s-au inregistrat restante, clientul poate cere, daca doreste acest lucru, o noua linie de credit, egala cu banii pe care i-a rambursat, la dobanda pietei din momentul noii cereri, insa in interiorul scadentei ramase pentru creditul initial, sustine Rozaura Stanescu, director de Strategie si Marketing al BRD. Singura conditie este ca sala-riul clientului sa nu depaseasca normele impuse de BNR privind limitarea la 30% din venituri. Normele BNR pot fi eliminate insa in maximum doi ani, ele facand parte din strategia de lupta impotriva inflatiei pe termen limitat, considera specialistii. In principiu creditele pentru nevoi personale ipotecare au costuri mai mici decat cele fara ipoteca, afirma Stanescu. Noul produs BRD afiseaza o dobanda variabila de 8,5% pentru lei si 7,9% pentru euro, dobanda anuala efectiva (DAE) incluzand comisioanele, dar fara asigurarea imobilului, fiind, de exemplu, de 10,46% pentru lei si 10,07% pentru euro, pentru un credit de 20.000 de euro sau 75.000 de lei noi.

Pot fi imprumutati minimum 18.000 de RON sau 5.000 de euro, pentru minimum cinci si maximum 25 de ani. Comisionul de rambursare anticipata este de 3%, indiferent de perioada cererii. Comisionul de acordare a creditului initial este de 2%, putand fi inclus in rata, insa daca ulterior se cere o noua linie de credit nu se percepe un nou comision. Evaluarea imobilului supus ipotecii e gratis, costul ipotecii fiind legat doar de inregistrarea la notar. BRD recomanda notarii de proximitate, precum si compania de asigurari de viata, insa clientul poate veni cu propria asigurare de viata daca nu e multumit de pretul oferit de BRD, deocamdata situat cu mult sub pretul pietei. Clientul va alege cu cine sa incheie contractul de asigurare a imobilului, in afara de costul notarial aceasta cheltuiala fiind singura neinclusa in calculul DAE de mai sus. Comisionul de administrare de cont, inclus in DAE, se achita la soldul creditului si este de 0,10% pentru lei si 0,12% pentru euro. Asigurarea de viata (inclusa in DAE) se aplica tot la sold.

Leul, moneda privilegiata

Potrivit rezultatelor financiare publicate saptamana trecuta, BRD a inregistrat anul trecut un profit net de 576 milioane lei noi, cu 43% mai mare decat in 2004. Venitul net bancar a ajuns la 1,4 miliarde lei, iar sumele aferente marjei de dobnda au continuat sa detina ponderea cea mai mare, de 54,9%, in structura venitului net, reprezentnd 770 milioane lei noi, a afirmat presedintele bancii, Patrick Gelin. Comisioanele au totalizat 487 milioane lei, ponderea in venituri fiind de 34,7%, iar Gelin a aratat ca reducerea marjei dobnzii va trebui compensata treptat printr-o crestere a comisioanelor.

Cred ca suntem mai putin deranjati dect alte banci de necesitatea restructurararii creditelor in valuta. Avem o politica care privilegiaza leul. Vom derula o politica de dobnda mai agresiva si concurentiala la leu dect la valute. Este sanatos ca BRD sa restrnga creditele in valuta, a precizat Gelin, citat de Mediafax. Totodata, nu putem sa diminuam dobnzile la imprumuturile in valuta. In cel mai bun caz, acestea vor ramne stabile, fiind posibile si majorari in unele cazuri, a continuat Gelin.

Mai multe imprumuturi

Soldul creditelor acordate de BRD a ajuns, la finele anului 2005, la 10,5 miliarde lei, din care imprumuturile pentru persoanele fizice au reprezentat 42%. Volumul total al creditelor a avansat cu 38% fata de 2004. Cresterea creditelor pentru persoane fizice a fost de 86%, iar avansul imprumuturilor acordate persoanelor juridice a fost de 16%.
BRD este a doua mare banca din Romnia, cu active de 19,8 miliarde lei. In 2005, investitiile au totalizat 29 milioane euro. La finele anului trecut, banca avea 1,3 milioane de carduri emise, 600 de bancomate (ATM-uri) si 5.500 de puncte de vanzare la comercianti si in reteaua proprie (POS-uri). Depozitele la finele anului precedent depaseau 14,7 miliarde lei, cu 57% peste nivelul din decembrie 2004.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri