Bancile pentru locuinte estimeaza ca vor atinge, in urmatorii trei ani, un nivel al activelor totale de aproximativ 1 miliard euro si un grad de acoperire a pietei de minim 10%, a precizat Alexandru Ciobanu, presedintele BCR Banca pentru Locuinte (BpL), parte a Asociatiei Bancilor pentru Domeniul Locativ din Romania (ABDLR), la un seminar de specialitate.
La finele anului trecut, in Romania, existau circa 400.000 de clienti cu un contract de economisire-creditare, in crestere cu 24% fata de 2010, iar totalul activelor se ridica la 1,25 miliarde lei (aproape 300 milioane euro).

“Criza a constituit un factor de accelerare a sistemului de economisire-creditare. Romania are cel mai mic grad de penetrare a pietei din regiune. Poate ca nu vom ajunge la o rata de 40-60%, cum au Austria sau Cehia, dar cred ca un nivel fezabil de minim 10% este posibil in urmatorii trei ani”, a mentionat Ciobanu.

In prezent, numarul de contracte de economisire-creditare raportat la populatia din Romania, de 19 milioane locuitori, indica un grad de penetrare a pietei de 2,1%, in timp ce in Germania este de 36,7%, in Cehia de 43,2%, iar in Austria de 61,7%.

Produsele de economisire-creditare presupun din partea clientilor o perioada de economisire, dupa care acestia pot accesa imprumuturi in lei, cu dobanda fixa.

Aceste credite pot fi folosite numai pentru renovarea, modernizarea, extinderea, constructia sau cumpararea de locuinte. Statul acorda anual o prima de 25% din valoarea economisita, maxim de 250 euro, astfel ca valoarea optima care poate fi economisita este de 1.000 euro.

Aurelia Cionga, Raiffeisen BpL: In medie, un client economiseste 100-125 lei pe luna


Un client economiseste lunar in medie 100-125 de lei printr-un contract de economisire-creditare, a explicat Aurelia Cionga, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (BpL), a doua institutia de credit membra a ABDLR.

“Sistemul de economisire-creditare reprezinta o solutie pe termen lung pentru familiile cu venit mediu si sub mediu. Bancile pentru locuinte vor sa dezvolte o colaborare strategica cu guvernul si parlamentul pentru proiecte specializate pentru reabilitarea termica a fondului locativ existent, achizitionarea de locuinte prin programul ANL sau sprijinirea constructiei de locuinte noi”, a declarat Cionga.

La finele anului trecut, creditele acordate de cele doua banci de locuinte se ridicau la 120 milioane lei , principalele destinatii ale banilor fiind cumpararea si modernizarea locuintelor.

Presedintele Raiffeisen BpL a aratat ca nivelul creditelor neperformante in cazul sectorului de economisire-creditare este semnificativ mai mic decat pe ansamblul sistemului bancar.

Astfel, la final de 2011, rata imprumuturilor neperformante la nivelul sectorului bancar era de 5,65%, in timp ce bancile pentru locuinte inregistrau un nivel de 0,03%.

ABDLR a fost infiintata in 2007, membrii sai fiind BCR BpL si Raiffeisen BpL.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri