"Inconsistenta initiativelor si demersurilor legislative recente ce vizeaza modificarea cadrului de functionare a asigurarii locuintelor din Romania produce efecte nocive atat la nivelul operatorilor din domeniul asigurarilor, cat mai ales in randul proprietarilor de locuinte", precizeaza Allianz-Tiriac Asigurari prin intermediul unui comunicat.

“Clientii nostri sunt in acest moment dezorientati si, din pacate, nici noi nu reusim sa intelegem incotro ne indreptam cu sistemul asigurarii locuintelor”, declara Remi Vrignaud, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari.

In continuare, Allianz mentioneaza ca "emiterea Ordinului Presedintelui CSA nr. 15/2012, care reinstaura, incepand cu data de 1 septembrie a.c., monopolul PAID in privinta protectiei locuintelor impotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro (in functie de tipul constructiv al cladirii), a fost urmata, la numai cateva zile, de suspendarea acestei reglementari. Apoi, de curand, Comisia Parlamentara de politica economica, reforma si privatizare a aprobat un set de modificari ale Legii 260/2008 ce ar urma sa fie dezbatute in plenul Camerei Deputatilor. Intre amendamentele admise, regasim o prevedere ce ar putea limita liberul acces al proprietarilor de locuinte in a-si alege furnizorul de protectie facultativa si ar distorsiona concurenta pe piata asigurarilor, prin limitari impuse exclusiv companiilor de asigurari care nu sunt membri ai PAID.

Concret, documentul aprobat de Comisia Parlamentara propune modificarea articolului 3, alineatul (9) din Legea 260 astfel:

«... (9) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care incheie o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie, in conditiile in care aceste polite facultative sunt emise de asiguratorii membri PAID (s.n.)»"

Asadar, Allianz subliniaza faptul ca "fata de varianta actualmente in vigoare a Legii 260, se urmareste restrangerea drepturilor de a actiona liber pe un anumit segment de piata pentru un grup bine definit de societati de asigurare, reprezentat de companiile care nu sunt actionari PAID. In schimb, doar asiguratorii membri ai PAID vor putea emite polite facultative de asigurare a locuintelor impotriva riscurilor catastrofice pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro, in paralel cu PAID".

“Constatam cu surprindere ca exista tendinta de a aluneca spre impunerea unor practici anticoncurentiale pe segmentul asigurarilor de locuinte”, spune Aurel Badea (foto) director executiv subscriere asigurari generale in Allianz-Tiriac.

Conform Allianz adoptarea art. 3 (9) in formula prezentata aduce, in mod evident, atingere liberei concurente, generand un dezavantaj competitiv pentru societatile de asigurare care nu sunt membri PAID. Proprietarii de locuinte ar fi, astfel, determinati sa incheie o polita de asigurare facultativa pentru catastrofe naturale (pentru sume asigurate de 10.000 / 20.000 euro) cu una dintre societatile de asigurari membra PAID, in conditiile in care asiguratorilor ce nu sunt actionari PAID nu le este permis acest lucru.

“Lucrurile tind sa se complice si, de aceea, trebuie aduse clarificari. Este necesara derularea unei dezbateri consistente, la care sa participe toate partile interesate – reprezentanti ai autoritatilor, ai societatilor de asigurare, inclusiv ai PAID. Interesul comun al tuturor este acela de a gasi solutia care sa genereze o cat mai buna functionare a sistemului asigurarilor de locuinte, in primul rand sub aspectul atingerii unui numar cat mai mare de locuinte protejate. Din aceasta perspectiva, Legea 260 a avut rezultate bune, incepand din decembrie 2010”, apreciaza Remi Vrignaud.

Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor naturale in varianta in vigoare incepand din decembrie 2010 si pana in august a.c. a generat rezultate cu adevarat pozitive, chiar peste asteptari in privinta evolutiei gradului de cuprindere in asigurare a locuintelor.

In anul 2011, numarul locuintelor asigurate din totalul fondului locativ la nivelul tarii a ajuns aproape de 60%, o rata de protectie de cel putin doua ori mai mare decat cele mai ridicate grade de cuprindere in asigurare inregistrate in ultimii 20 de ani. Aceste statistici reprezinta dovada clara a faptului ca, in varianta in vigoare incepand din decembrie 2010, Legea 260 si-a atins in buna masura scopul principal: acela de a genera un grad cat mai ridicat de protectie la nivelul fondului locativ din Romania. Mai mult decat atat, in proportie semnificativa, protectia achizitionata a fost la niveluri ce dimensioneaza valorile reale ale imobilelor (mult superioare cuantumului de 20.000 euro) si impotriva unei game extinse de riscuri (non-catastrofice, precum incendiu, explozie etc.).

„Sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte poate fi reconfigurat astfel incat sa puna in centrul sau interesul asiguratului, al proprietarului de locuinta caruia i se adreseaza. In acest sens, noi vedem o o redesenare a schemei de functionare, plecand de la aceleasi principii care au stat la baza crearii acestui sistem. Exista asemenea solutii, iar Allianz-Tiriac doreste sa contribuie la discutarea lor”, concluzioneaza Aurel Badea.

Consolidarea nationala reprezinta una dintre caracteristicile ce trebuie pastrate, pentru asigurarea unei bune dispersii a riscurilor, pentru garantarea stabilitatii si eficientei maxime in functionarea sistemului – parametri asigurati de programe de reasigurare nationale si de garantiile suplimentare oferite de stat. Rolul PAID trebuie redefinit, astfel incat aceasta entitate sa continue sa exercite un control in legatura cu administrarea riscurilor catastrofice in limitele prevazute de Legea 260.

Pe de alta parte, in opinia reprezentantilor Allianz-Tiriac, mentinerea implicarii tuturor asiguratorilor, fara discriminare in procesele operationale de functionare ale schemei adauga valoare mecanismului. Dinamismul acestora, experienta si eficacitatea lor in procesul de vanzare a asigurarii locuintelor ofera garantia obtinerii unui randament superior, a unui grad maxim de penetrare. Din perspectiva calitativa, efectele pozitive ale implicarii asiguratorilor care in mod uzual administreaza portofolii de asigurari property se vor vedea cu adevarat in cazul producerii de daune.

In final, Allianz-Tiriac Asigurari precizeaza ca va sustine imbunatatirea gradului de cuprindere in asigurare pentru fondul locativ din Romania. "Toate demersurile Allianz-Tiriac vor urmari sa promoveze si latura calitativa a protectiei locuintelor, in sensul mediatizarii importantei asigurarii la valoarea reala a cladirilor si impotriva unei game extinse de riscuri, care sa le includa si pe cele cu frecventa de producere mult mai ridicata decat a riscurilor catastrofice (incendiu, explozie etc.)".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Lovitura pentru dezvoltatorii care "pun in pericol viata oamenilor"